Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборен експерт посочи каква трябва да е първата цел на новия парламент

28 октомври 2024, 08:02 часа • 579 прочитания

Експертът по изборно законодателство Румяна Дечева заяви, че не може да се очаква от български граждани, които живеят в дълбока мизерия, да бъдат неподкупни и да имат интерес за общото благоденствие. Каквото и правителство да се формира, колкото и да работи парламентът, ако не постави за цел ликдивиране на бедността като задача номер едно, то тогава ще се виждат изключително лошите примери с купуване и продаване на гласове, коментира Дечева в студиото на bTV. 

Още: Проф. Михаил Константинов: Изборният процес беше доста добре организиран

Тя добави, че никога след предсрочните парламентарни избори нищо не следва срещу купувачите на гласове. В България няма усещане, че полицията и прокуратурата си вършат работата по време на изборите. Няма да повярвам в това, че са безпристрастни, докато няма разследване, коментира Дечева. 

Тя изтъкна, че сега е подходящ моментът да се направи проучване и да се види дали хартията отговаря на спецификацията на производителя на машните за гласуване. Машините гарантират в най-висока степен коректен резултат и там са отчетени правилно преференциите, каза Дечева. 

Тя обаче сподели, че хартията е била прозрачна и си е личало за кого е гласувала. Това е проблем, на който трябва да се обърне внимание, каза още Дечева. 

Румяна Дечева отбеляза още, че е много важно след разцеплението на ДПС, да се оспорват изборните резултати. 

Още: "Величие" е на косъм да не влезе в 51-ото Народно събрание

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес