Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Христанов участва във филм на BBC за разкритие на най-голямата финансова измама в света*

07 юни 2024, 09:54 часа • 3823 прочитания

Времена, в които се питаме дали има герои или преобладаващо са злодеи? Времена, в които да говориш за лични принципи и да ги отстояваш на цената дори на живота си, е сюреалистично… Точно в тези времена се раждат хора, за които лидерството не е самоцел - то е част от личността им.

Иван Христанов е на 50 години, роден в София. С две специализации: „Аграрна икономика“ и „Счетоводство и контрол“.

Основател е на високотехнологичната компания JetFinance International, която за 6 години достига близо 3000 служители и получава най-висок рейтинг от световните рейтингови агенции.

Семеен с три деца, запален планинар и бивш ултрамаратонец.

Първата Ви позиция в изпълнителната власт е като зам.министър на земеделието. Какво беше положението, което заварихте встъпвайки в длъжност?

-    Това, което заварих беше една система, която в продължение на 20 години е настройвана, от политическото представителство и свързаните с тях организирани престъпни групи и мафия насочени към една едничка цел - унищожаване на почтените земеделци, въздигане на непочтените, крадците, ограбване на държавния бюджет, ограбване на европейските субсидии и включително ограбване на българските граждани и земеделци. - споделя Иван Христанов - Няколко такива примера: Програмата, с която се поддържа здравето на всички животни в страната, в нея бяха заложени 20 милиона, които по думите на колеги са подготвени да бъдат откраднати от всеизвестния български политик Д. П. Самото министерство и неговите агенции се използваха за рекет, натиск и изнудване над обикновенните фермери. Схема за открадване на 107 милиона, предназначени за напоителни системи е друг такъв пример на завареното положение. Тази тежка картина показваше земеделието, извън  производството на зърнени култури, като напълно унищожено, въпреки потенциала на България да бъде абсолютният мастодонт в сектора.

Вие ставате разпознаваем сред хората през май 2022 г.  във връзка със корупционните схеми на “Капитан Андреево”. Скандалът става национална тема заради огромните злоупотреби със здравето на гражданите на Европейския съюз и финансовото отражение на бюджета на държавата. По оценки, незаконният договор, сключен между Българската агенция за безопасност на храните и фирма Евролаб 2011 би ощетил бюджета с огромна сума.

-        Да и това е голям показател за успеха на един екип, който има желание, смелост и принципи да си върши работата. Тук става дума за схема, която изведохме с моя екип публично и измама в размер на 400 милиона лева пренасочени към ръцете на определени хора, ние успяхме да върнем отново в държавата.

Още: ПП “Единение”: Корупционни схеми смазват българското земеделие

По време на тази акция имаше ли заплахи за Вас, предложения за подкупи? 

-        Да, на мен и други лица, с които говорих бяха отправяне многократно, както покани за подкупи, така и директни заплахи. Ние не се поддадохме и за първи път в историята на прехода аз и моя екип показахме, че държавните интереси могат да се отстояват. Както с необходимата доза смелост, така и с морал, когато се опитват да ни купят.

Днес цяла Европа, но и цял свят говори за филма на BBC, посветен на най-мащабната финансова измама в историята на човечеството с лице Ружа Игнатова. В този филм Вие сте единственият политик застанал пред камерите. Какво очаквате да промени тази документална лента.

-        Този филм само за първите 24ч. беше гледан от половин милион в света. Един от най-гледаните филми на BBC към момента на пускането си. Разказва за финансови измами, но тук най-страшното според данните, които ние имаме е идеята на Onecoin. Тя никога не е била идея за криптовалута, както я познаваме от други криптовалути, а от ден първи е било създаване на мащабен инструмент за пране на пари на мафията, на политици и на организирани престъпни групи в България свързани с управляващата върхушка. - казва лидера на ПП “ЕДИНЕНИЕ”Това всъщност е и най-предполагаемата причина да се разследва нейната смърт. Аз съм единственият политик застанал пред камерите по две причини. Първата е, че съм единствен в историята на прехода, който започна, проведе и успешно завърши редица акции по спиране на схеми на организирани групи и мафията, свързани с Таки и други лица свързани с политиците Б. Б. и Д. П. Също така, защото съм и единственият, който е посмял да излезе и говори за мафията завладяла България и нуждата от решителна борба. Не плакатна. Не билбордна и друга пародийна. Очевидно от резултатите при последните избори е, че този тип борба, вече не печели уважението на народа. Истинска борба! Ние заставаме и сваляме схеми.

 

Като лидер на ПП “ЕДИНЕНИЕ” какви са основните стълбове на политиките, които партията предлага?

-        Основно и най-важно за нас е борба с демографския апокалипсис, който заличи България, родината ни се обезлюдява и изчезва. Вторият стълб е борбата с корупцията, която доведе до първото. Ние изградихме сериозна антикризисна програма, която за всяко конкретно направление дава КОНКРЕТНИ РЕШЕНИЯ. Те са в посока подкрепа на семейството, развитие на децата, земеделието, култура, образование, изкуство, спорт и др. Ние разглеждаме всяко звено с внимание, което е нужно, за да функционира държавата. - казва Иван Христанов и дава два примера - Една от нашите стратегии е изсветляване, включително на регистрите, които се използват за прикритие на корупционни схеми. Такъв пример е така нареченият ВетИС (Ветеринарно-информационна система), в която се водят несъществуващи около 1 милион животни и те получават субсидии - това са открадната пари. При въоръжените сили например, не виждаме и минимални опити да бъдат съставени звена за киберсигурност, за разработка на изкуствен интелект за военно време.. нищо! Ние сме все още на ниво пушка и патрон!

Всички говорят за коалиции като най-добър възможен ход за малки партии, какво е Вашето отношение за евентуална коалиция, с кого и виждате ли потенциал за  сътрудничество с гражданските организации?

-        Ние започнахме да изграждаме възможности за подобна коалиция още в основите на партията. Убедени сме, че бъдещето е в коалиции, в които всяка партия представлява една част от българското гражданство, но заедно ЕДИНЕНИ, можем да постигаме националните си цели. От всички партии, ние работим най-добре с гражданските организации, както и с всички, които се борят за по-добра България.

Още: Партия "Единение" ще се бори за гласовете на разочарованите (ВИДЕО)

Най-важното е хората да не се поддават пред задкулисието, което настоява да не се гласува за малките партии, защото били изгубени гласове. Това е изключителна гавра с хората! Не можеш да кажеш, че гласът ти е загубен ако го дадеш за някого, на когото симпатизираш! Това е обидно и унизително за всеки българин!

Къде са хората в “България на мечтите” - Вашата България?

-        Народ, стъпил здраво на своята култура, достойнство, национално самочувствие, развива се и гледа в бъдещето. Търси и твори. Народа, който е непримирим към корупцията и крадците. Мечтае смело и дръзновено. Народа, който създава държавата, с която се гордее и която да извиси на ниво родина. Народа на България горестно обича България!

ПП “ЕДИНЕНИЕ” е алтернативата на всички, които искат да познават действията на лидера си, да са сигурни в историята му, защото заедно са вървели по трънливите пътеки срещу корупцията.

За да се запознаете целия манифест, посетете ТУК

*Публикацията е съгласно договор, сключен между "Уебграунд Груп" АД и ПП "Единение" за Парламентарни избори 2024 г. Купуването и продаването на гласове е престъпение. 

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес