Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИТН връща третия мандат неизпълнен, Слави Трифонов обвини ПП-ДБ и ГЕРБ

04 август 2024, 15:53 часа • 6051 прочитания

"Има такъв народ" ще върне неизпълнен третия мандат на президента Румен Радев утре, 5 август. Това обяви лидерът на партията Слави Трифонов в публикация във Facebook тази неделя, след като формацията не получи нужната подкрепа за сформиране на правителство.

Още: ИТН и ДПС-Доган се разбраха за подкрепа за третия мандат (ВИДЕО)

"Всички видяхте какво се случи през последната седмица. Случи се буквално пред очите ви. Президентът връчи третия проучвателен мандат на ИТН и ние напълно открито и отговорно се постарахме да го изпълним. Пред вас се срещнахме с всички политически партии и независими депутати в 50-тото Народно събрание. От проведените разговори стана ясно, че между нас и пет политически субекта – независимите депутати около Николай Марков, независимите депутати от ДПС около Джевдет Чакъров, БСП, ПП-ДБ и ГЕРБ - има пълно съвпадение на приоритетите, задачите, целите и начините на тяхното изпълнение. Въпреки това, въпреки липсата на разминавания, въпреки постоянното говорене на всички тях за отговорност, държавност и осъзнаване на простичкия факт, че е по-добре да има редовен кабинет, а не страната да отиде на поредните предсрочни избори, въпреки това - две от тези политически структури отказаха да ни подкрепят", написа Трифонов.

Снимка: БГНЕС

Става въпрос за "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС. След срещата си с ИТН от ПП-ДБ всъщност не казаха директно "не" - обявиха, че първо ще се допитат до вътрешните органи на партиите, съставляващи коалицията, и след това ще отговорят дали ще подкрепят кабинет с мандата на "Има такъв народ".

Още: ПП-ДБ не обеща, но и не отказа подкрепа на ИТН за третия мандат

ГЕРБ отказаха подкрепа на ИТН, което означава, че България ще отиде на нови предсрочни избори.

Още: ИТН към ГЕРБ: Без вас не може да има редовно правителство

Слави Трифонов разкритикува ПП-ДБ и Борисов

"При положение че нямаме различия, тази постъпка изглежда напълно глупаво и безотговорно. И то е така – глупаво и безотговорно. ПП-ДБ се скриха зад ръководните си органи и отказаха да дадат ясен отговор. Защо? Вероятно заради политическото късогледство на единия партньор в тяхната коалиция, който продължава да се изживява като самодостатъчен. А ГЕРБ, въпреки разума и практицизма на експертите в тази партия, не успя да избяга от зависимостите на Бойко Борисов", заяви Слави Трифонов, който предложи еднолично управление на ИТН след победата на изборите през април 2021 г. и така пропаднаха шансовете за коалиционен кабинет.

Още: "Има такъв народ" и БСП откриха допирни точки на срещата за третия мандат

"Да ви припомня, че единствената парламентарна група, която искаше веднага избори, бе групата на ДПС начело с Делян Пеевски. Е, Бойко Борисов изпълни желанието на Делян Пеевски и изпрати страната на поредните предсрочни избори. Сигурен съм, че ще си понесе цялата политическа отговорност за това", добави лидерът на ИТН.

"Сигурен съм, че българският избирател е мъдър и ще постъпи правилно на предстоящите избори", завърши той, обявявайки, че утре ИТН ще върне празна папка на Радев.

Още: ДПС раздели "Има такъв народ" и "Възраждане"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес