Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИТН на кантар дали да подкрепи кабинет на ГЕРБ

21 април 2023, 08:05 часа • 3179 прочитания

За ИТН ще бъде важно какво правителство ще бъде предложено с първия проучвателен мандат – дали ще е правителство с партийни фигури или техническо правителство. Предварително не можем да кажем нищо – нито да, нито не. Така заместник-председателят на парламентарната група на Има такъв народ коментира пред bTV дали партията на Слави Трифонов ще подкрепи кабинет на ГЕРБ. 

Той нито отрече, нито потвърди, че ИТН ще дадат подкрепа, но искат първо да изчакат да видят какво правителство ще бъде предложено. Ивайло Вълчев силно се надява партиите да живеят с идеята да има редовно правителство. За изготвянето на бюджета са нужни 4-5 парламентарни седмици, посочи Вълчев, който се надява да има желание да се търси решение както за правителство, така и за бюджет.

За Ивайло Вълчев освен аритметиката е важна и геометрията на едно бъдещо правителство – дали ще просто подкрепа или под някаква форма на коалиция. ИТН иска правителство с приоритети и срокове, за да знаят кой, какво и за колко време ще може да свърши работа. Ивайло Вълчев се надява, ако има правителство, да е с пълен мандат на работа.

Той добави, че когато Бойко Борисов казал, че има планове за правителството, на скамейката на ГЕРБ стоят два отбора с министри, което за ИТН не било добре. ИТН нямат желанието да бъдат добринчовците, които се усмихват на всички, а имат цели и приоритети в парламента. 

ИТН не одобряват идеята за ротационно председателство на парламента, въпреки че подкрепи кандидатът на ГЕРБ за председател на Народното събрание – Росен Желязков. 

Още: Новата роля на "Има такъв народ"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес