Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искра Михайлова: Изгубихме втория мандат и зарадвахме много противници

12 юли 2024, 09:47 часа • 984 прочитания

Изгубихме втория мандат, зарадвахме много наши политически противници. Това каза депутатът от ДПС Искра Михайлова пред медиите в парламента. 

Защо ДПС изгуби втория мандат?

Припомянме, че вчера парламентарната група на ДПС изключи 17 депутати от групата си, подкрепящи почетния председател на партията д-р Ахмед Доган.  След това още двама напуснаха групата доброволно. С това числеността на групата намаля и тя стана не трета, а четвърта по големина в 50-ото Народно събрание. Конституцията обаче предвижда вторият проучвателен мандат да бъде връчен от президента именно на втората сила в парламента, каквато вече не е ДПС. Изключиха хората на Доган: ДПС стана четвърта сила в парламента (СНИМКИ)

Кризата в ДПС

"ДПС е голяма партия с много колективни органи, те ще разрешат кризата", бе коментарът на Михайлова. 

Припомняме, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски и тази на обкръжението му в партията. Доган дори видя опит за преврат в партията и призова депесарите да се освободят от страха. По-късно Пеевски заяви, че няма да подава оставка, като каза, че никой не може да спре "Новото начало в ДПС".

Размяната на писма между двамата беше кулминацията на напрежението в ДПС. То възникна след гласуването на предложеното от ГЕРБ правителство. 15 депутати от движението гласуваха "против" правителството на Росен Желязков, а 30 бяха "за". Оказа се, че Доган е поискал групата да не подкрепя кабинета, на което един от председателите на партията Делян Пеевски се опълчи.

През уикенда Доган проведе среща в Росенец с 14-те депутати от ДПС, гласували "против" кабинета "Желязков" - 14, защото имаше и един, гласувал "въздържал се". Там присъстваха и тримата депутати, изключени от групата на ДПС в 50-ото Народно събрание - Айсел Руфад, Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов.

В началото на тази седмица се появи информация, разпространена от "Капитал", че Пеевски - чрез своя заместник Станислав Анастасов - е изпратил писмо до посланиците в ЕС, в което обвинява почетния председател в действия в полза на Русия и в близки отношения с руския посланик в България Елеонора Митрофанова.

По-късно Анастасов опроверга тези твърдения, като каза, че не е изпращал такова писмо, а някой го е направил от негово име.

Междувременно Пеевски изпрати писмо на Доган, че няма конфликт с него, дори каза, че винаги е бил до него и това не се е променило. ОЩЕ: "Никой не може да спре Новото начало в ДПС": Пеевски няма да подава оставка

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес