Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инхаус поръчките са емблема на точенето на държавни пари: Кабинетът се зае със законови промени

26 октомври 2022, 10:16 часа • 1449 прочитания

На днешното си заседание служебният кабинет ще гласува промени по още 3 закона от пакета, свързан с второто плащане по Плана за възстановяване. Става въпрос за Закона за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, Закона за медиацията и Закона за обществените поръчки.

"В понеделник внесох за разглеждане в Народното събрание одобрените от служебното правителство проекти на закони. В 5 от тях са залегнали законови промени, свързани с второто плащане по ПВУ. Днес ни предстои работа по още 3 закона от този пакет. В дневния ред са включени общо 10 законопроекта. Те имат за цел да подобрят и облекчат живота на българските граждани", обяви премиерът Гълъб Донев в началото на заседанието.

"Защо е важен Законът за противодействие на корупцията? Защото държавата е срещу порочните практики, които допускат облагодетелстването на малцина за сметка на други. Инхаус поръчките станаха емблема за източване на държавните средства. В промените се забранява на изпълнителя да превъзлага поръчката, като се предвижда санкция в случай нарушение на забраната", обясни Донев.

МС ще одобри и допълнителни 20 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за изплащане на еднократна финансова помощ за отопление в размер на 400 лева.

"Надявам се, че ударната вълна от въпроси на народни представители ви поддържа в добра форма", обърна се премиерът към министрите. И се похвали, че за първите два дни от дейността на НС са зададени около 70 въпроса към министрите от служебния кабинет. "Първенството по отговорени въпроси води Иван Шишков със зададени 18 въпроса от страна на депутатите. Разчитаме на същия устрем и активност в същинската дейност на народните представители като законотворци", критикува Донев депутатите.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес