Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Има такъв народ" и БСП откриха допирни точки на срещата за третия мандат

01 август 2024, 16:12 часа • 1815 прочитания

"Има такъв народ" се срещна в Народното събрание с представители на БСП в търсене на подкрепа за реализация на третия мандат за съставяне на правителство.

ИТН, като носители на третия последен проучвателен мандат, започнаха серия от срещи и разговори в парламента във връзка с опитите да бъде сформирано редовно правителство в рамките на 50-ото Народно събрание.

"Психологически ми е сравнително спокойно на тази среща с вас, защото вие сте другата парламентарна група, която е изявявала мнението, че от кризата може да се излезе само с експертно правителство, а с ярко партийно правителство", каза водачът на депутатите от ИТН Тошко Йорданов. Още: Даниел Лорер: Скептичен съм, че ИТН ще намерят мнозинство за управление

"С огромно уважение подхождаме към тази среща, с държавнически подход, смятаме, че третият мандат е по-различен", на свой ред заяви председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов.

Има допирни точки

От БСП казаха, че виждат множество допирни точки с ИТН и във вътрешно, и във външнополитически план. Сред общите приоритети, които двете формации изброиха, беше излъчването на български еврокомисар, попълването на регулаторите, подпомагането на младите семейства и други. 

"Пълно сходство имаме, считаме, че трябва да се направят всички усилия, за да има редовен кабинет", каза Гуцанов.  Още: Социолог: Рано е да се определят шансовете за кабинет с третия мандат

Той обаче добави, че в партията има ясни правила за взимане на решение и дали тя в крайна сметка ще подкрепи един потенциален кабинет, ще зависи от колективните органи. 

"Когато видим, че има нужните гласове за сформиране на кабинет, ние ще свикаме Националния съвет, където да се вземат решенията", добави социалистът.

Йорданов посочи и че засега преговорите са много ранен етап. По думите му сега се сондира за "допирни точки", след това ще бъдат сформирани работни групи с всички депутати, на които да се изработи законодателната програма. 

"Чак тогава ако имаме договореност, можем да говорим за правителство", каза той. Още: "Има такъв народ" взе третия мандат и обеща да разговаря с всички (ВИДЕО)

Припомняме, че по-рано тази седмица и от ДПС-Доган казаха, че ще работят за реализирането на третия мандат, а от "Величие" се разделиха в позициите си, като само депутатите около Николай Марков декларираха готовност за следващи разговори.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес