Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Има ли незаконни действия в Исторически парк": Вяра Тодева с редица въпроси след заседанието на комисията

19 юли 2024, 20:47 часа • 3133 прочитания

Днес, в рамките на второто заседание на временната комисия за всички факти и обстоятелства около „Исторически парк“, отново чухме редица скандални твърдения за измами и злоупотреби, извършени от кръговете от фирми около Ивелин Михайлов, този път от журналисти, които разследват случая от няколко години. Повечето институции, които трябваше да дадат ключови отговори, отсъстваха, а редица въпроси просто останаха без отговор. Това написа на профила си във Facebook Вяра Тодева – депутат от ПП-ДБ и бивш областен управител на София.

Още: Скандал между псевдожурналист и депутат в комисията за "Исторически парк"

„Какво е „Исторически парк“? Евентуална финансова пирамида, Понци схема, замаскирана зад патриотизъм, или секта? Има ли злоупотреби около този проект? Какво се случва в общ. Ветрино? Каква е реакцията на институциите? Едно е сигурно - зад нея стоят съдбите на стотици хора, вероятно станали жертва на злоупотреби чрез имотни и финансови измами, фиктивни инвестиции с акции – всяка за хиляди левове. Вероятно държавата е загубила милиони левове в данъци. Стотици казуси, които чакат своя отговор. Затова, като част от временната комисия от ПГ на ПП-ДБ, отправих предложение да се предоставят всички материали от журналистите и изслушванията на пострадалите лица да продължат, за да се изясни има ли незаконни действия в културно-историческия парк“, написа още тя.

Още: ДАНС са пратили на парламента доклад за "Исторически парк"

Според Тодева, в казуса „Исторически парк“ прозира още една наболяла тема – порочни практики с имоти общинска и държавна собственост. В рамките на комисията стана ясно, че десетки имоти са придобити неправомерно чрез зависимости, заплахи и измами, допълни тя.

Още: Големият проблем на "Исторически парк": Разказват "опарени инвеститори"

„Пред журналиста Йоан Запрянов жители споделили за механизъм на отнемане на имоти чрез сплашвания. В рамките на своето разследване той идентифицирал 13 имота, придобити чрез обстоятелствена проверка при един и същ нотариус. Сведение, което ще бъде проверено в рамките на комисията веднага, след като се предадат всички документи. Проблемът с тези порочни практики е налице от години, но може да бъде минимизиран с няколко прости законодателни решения“, категорична е тя.

Още: Следите водят към Пазарджик: Ивелин Михайлов и "Величие"

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес