Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илхан Кючюк: Не разбирахме страха на външния свят и се превърнахме в щит на Пеевски

09 септември 2024, 08:30 часа • 3050 прочитания

Не разбирахме страха на външния свят и се превърнахме в щит на Пеевски. Това каза евродепутатът и заместник-председател на ДПС Илхан Кючюк в сутрешния блок на бТВ. 

"Не знаехме, но сега виждаме как действа държавната бухалка. Ние сме последните хора, които ще си вкараме главата в пясъка и ще кажем, че този въпрос не съществува", посочи Кючюк. 

"Аз съм политик, не съм разузнавач. Сезираме институциите, но институциите мълчат. Сезираме международните институции. Ако искате още едно признание - винаги съм вярвал, че България има собствения демократичен ресурс да реши проблемите си и оказах на грешната страна в тълкуването си. България няма собствени ресурси", добави евродепутатът.

Той каза, че в ДПС са допускали грешки и сега си плащат за тях. Според него обаче важният въпрос е какво се прави от тук нататък. По думите му моделът на Певески може да бъде разграден през българските институции. ОЩЕ: Крилото около Доган оттегли жалбата срещу ЦИК

ДПС и изборите

Кючюк коментира и казуса с двете фракции на ДПС, които искат да регистрират партията в две коалиции и указанията на ЦИК едно от двете крила да се откаже. "Наше е основанието да искаме регистрация на ДПС. Такова е искането и на тези български граждани, които са гласували на предишните и на всички избори за ДПС. Идеята на Българската Конституция е да дава възможност на гражданите да участват в изборния процес. Тази идея стои по-високо от разпореждането на един административен орган", посочи евродепутатът. 

Кючюк заяви, че няма как да се откажат от ДПС. "За нас ДПС е кауза - ако за Делян Пеевски това е инструмент за разпределение на ресурси и той по всякакъв начин търси да унищожи марката ДПС, за нас разбирането е точно обратното и виждаме неговото действие - той иска да заличи участието на ДПС от местния вот", коментира Кючюк. 

Съмненията в съда

"Нашите юристи ще направят всичко възможно да изпълнят волята на закона. Указаниятана ЦИК не са закон, но ние изпълняваме стъпка по стъпка всички процесуални действия. Надявам се, ако се стигне до ВАС, българският съд да не се поддаде на шантажа на Делян Пеевски", каза Кючюк. 

Той коментира, че чува аватари на Делян Пеевски, които казват, че, когато се стигне до съда, нещата ще бъдат ясни. "Надявам се българският съд да отсъди спрямо закона и морала", добави Кючюк и посочи, че вижда притеснителни данни, включително и в комисията Нотариуса. 

"Нямам нарочни доказателстав, нямам данни, с коитсо да твърдя за обвързаността на един или друг магистрат с Делян Пеевски, но имам вече сериозно съмнение, съдейки по поведението на групата около Делян Пеевски, че може да се отиде на този вариант", добави Кючюк. ОЩЕ: Илхан Кючюк притеснен, че Пеевски оказва натиск и на ВАС

Доган ще се включи активно в кампанията

Кючюк заяви, че почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган е в страхотна форма и ще се включи активно в кампанията. Той коментира и табелката в парламента, в която пише, че Ахмед Доган е председател на парламентарната група на ДПС и отговори на въпрос дали той ще се върне в парламента. Евродепутатът поясни, че избирателите на ДПС искат Доган. "Искат го в парламента и те го поискаха още 2013 г., когато тръгна да напуска оперативната политика. ОЩЕ: Гюнер Тахир: Доган може да е в Русия

Той бе попитан и за информацията, че яхтата и автомобилът на Румен Гайтански са открити на Росенец: "Не знам". 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес