Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илхан Андай заговори за изравняване на силите между Пеевски и Доган в ДПС

05 август 2024, 08:53 часа • 6589 прочитания

Изравняват се силите между Ахмед Доган и Делян Пеевски в Централния съвет на ДПС. За това заговори журналистът Илхан Андай в сутрешния блок на бТВ.

Разпределението на силите

Журналистът разказа, че в момента върви звънене по телефона в партията, като дори в разговора се е включил почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който говорил между 15 и 45 секунди с хората от партията.

"Аритметиката беше 133 за хората на Чакъров срещу 100-105 на хората на Делян Пеевски. Последната седмица има обръщане на резултата", каза Андай. 

Той предположи, че в петък или в събота пак може да има събиране. 

"Предполагам, че ще се съберат и ще има ефекта на онази сбирка с последвалия щурм", смята Андай. 

Защо е важен Централният съвет?

Според Устава на ДПС, за да се стигне до промяна в ръководството на движението, трябва да бъде свикана Национална конференция, тъй като тя е върховен орган на политическата формация. 

Конференция може да бъде свикана по решение на Централния съвет при квалифицирано мнозинство от две трети от списъчния му състав. Според Устава конференцията обаче може да свика и председателят на ДПС, като в момента движението има двама председатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. 

Очертават се две листи на ДПС

Андай прогнозира, че на предстоящите предсрочни парламентарни избори може да се стигне до две листи на ДПС. 

Той поясни, че хората на Доган са направили постъпка за регистрация на марка в Патентно ведомство. 

"По същия начин работят и другите, ако се блокират заедно с регистрацията в ЦИК и листите да се явят в коалиция с легална партия", заяви Андай. Той предположи, че може Доган да се намеси, тъй като и двете страни инкасират загуби. ОЩЕ: Тимур Халилов за Пеевски: Не коментираме твърденията на човек, уволнен от Доган

Накратко за кризата в ДПС

Кризата в ДПС започна с гласуването на проектокабинета "Желязков". Тогава позициите на Делян Пеевски и Ахмед Доган се разминаха. Депутатите около Пеевски подкрепиха кабинета на ГЕРБ, но 15 депутати гласуваха "против", съобразявайки се с почетния председател на движението.

По-късно 17 народни представители проведоха среща с Доган на Росенец. Пеевски не беше поканен, а дни по-късно Доган поиска оставката му и тази на обкръжението му. ОЩЕ: Развръзка: Доган поиска оставките на Пеевски и близкото му обкръжение, видя опит за преврат

Впоследствие 17-те депутати бяха изключени от групата, а след това няколко човека я напуснаха доброволно. Това направи ДПС от втора - четвърта сила в 50-ото Народно събрание и я лиши от втория проучвателен мандат.

Дори се стигна до протести пред централата на ДПС на хората от лагера на Доган, които призоваваха за "ДПС без Пеевски" и за неговата оставка. ОЩЕ: "ДПС без Пеевски": Близки до Доган щурмуват централата на партията (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес