Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И в България, и в целия ЕС винаги се казва, че Брюксел нещо ни налага: А така ли е наистина?

30 май 2024, 10:33 часа • 834 прочитания
Реклама

"Забелязал съм, че и членовете на ЕП, които са изпратени от България, независимо от политическите им сили, могат да намират общ език и да работят заедно. Тази конфронтация, която съществува в България, не е задължително да се пренесе и на европейската сцена".

Това обясни пред БНР Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България. "Нашият вътрешнополитически дебат се променя, когато стигне европейско ниво", посочи още той.

По думите му преди да станем пълноправна държава членка е имало едно усещане, че всичко ще бъде наред, че нещата ще се оправят от само себе си. "Това не се случи, защото ние трябва да променим много неща в начина на функциониране на собствената ни държава", отбеляза още Теодор Стойчев.

Още: Футболните звезди на Европа с призив за европейските избори (ВИДЕО)

"Не само в България, но и в останалите държави от ЕС, когато има някакви трудни решения, винаги се казва, че Брюксел ги е наложил, независимо, че всяка една страна участва във взимането им", каза още той.

"Имаме големи очаквания към ЕС. Реалността на членството обаче е, че има огромни положителни страни, както и такива, които не са толкова положителни. Вече гледаме много по-реалистично", подчерта той и констатира, че какво е мястото на България в ЕС - нещо, което отстъпва малко повече на вътрешнополитическите теми.

"На 9 юни заедно решаваме съдбата на близо 450 млн. европейски граждани – как ще се развива ЕС в следващите години и какви ще са политиките, които ще се осъществяват. Важно е ние да бъдем активната част, която да предизвиква промените и в обществото, и в ЕС. Ние сме една средноевропейска държава и по територия, и по население. От нас зависят много неща", каза още Стойчев.

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес