Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Иванов смята, че се спекулира с темата за натиска за Северна Македония

04 май 2022, 14:06 часа • 1949 прочитания

Спекулира се с темата за натиска. Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира думите на президента Румен Радев от днес, че има натиск върху България за по-бързо приемане на Република Северна Македония в ЕС. 

Според него това говорене налива вода в мелницата на разделението между България и нейните европейски партньори.

"Българският национален интерес е Македония да получи европейска перспектива, изпълнявайки своите задължения към България. Не означава, че има някакъв натиск  - това, че тази цел, е реалност, че има други политически реалности, свързани с дестабилизация на Балканите от страна на Русия, че тези теми са предмет на диалог и сериозно обсъждане между нас и нашите партньори, че ние не успяваме добре да защитим своята позиция", каза Иванов.  

По думите му някакъв непартньорски натиск срещу България няма, а реалности, които са сложни. Той обърна внимание, че България може да спира Северна Македония на всеки етап на тези преговори.

Той призна, че всичко това е част от разговора на коалиционнен съвет и естествено е, че се говори за времевите хоризонти. Според него Дяволът е в детайлите. 

Какво мислят останалите коалиционни партньори - четете ТУК. 

За какво призова опозицията - вижте ТУК. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес