Христо Иванов към съпартийците: Трябва да се научим да бъдем големи

2415
Христо Иванов към съпартийците: Трябва да се научим да бъдем големи
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Да се научим да бъдем големи и да запазим физиономия. Това постави като задача на съпартийците си лидерът на Да България Христо Иванов от трибуната на националната партийна конференция и допусна, че ще има предсрочни парламентарни избори.

"Има един уют на малките мащаби, от който трябва да излезем", каза им той и насочи вниманието към следващите 3 години.

 

Макар да са най-малки в коалицията, на "Да България" се пада особена роля в обновяването на политическото пространство, категорично заяви Иванов и призова: "Да гарантираме важните за нашия ценностен код неща и да имаме ключова роля в начина, по който ще подходим към местните избори.

Според Христо Иванов в следващите 3 години, освен местни и европейски избори, с много висока сигурност ще има и парламентарни. Това е периодът, в който ще се предопределят условията, кандидатите и темите за президентските избори, добави той.

"Не можем да си позволим силите извън статуквото да се явят разпарчатосани и да дадем шанс на статуквото да се презареди", подчерта Иванов. Той призова съпартийците и симпатизантите: "Трябва да сме много активни; да продължим да налагаме модела на трансформационните политики така, че да запазим ролята и чувството на човека; да дадем принос политиката да не е интриги, а поле на големите идеи".

По думите му, българската политическа система е болна и съдебната реформа е част от усилието не просто да отговорим на някакви препоръки, а да променим условията за това как се прави политика в България.  Нямаме нормалния съдебен инструментариум за решаване на въпроса отговорността на отделни индивиди, отбеляза още той.

Христо Иванов обясни защо ще бъде преизбран

"Не ме пускат, преди да съм си довършил работата", така лидерът на "Да България" Христо Иванов обясни очакваното му преизбиране на пост...

Като път за оздравяване на политическата система Иванов посочи лансираната конституционна комисия в парламента, чрез която ще се търси широк консенсус за промени в Конституцията. "Но има едно голямо "но" - който си мисли, че това може да се случи, без Гешев да бъде разкаран, много бърка", отбеляза Иванов. По думите му, докато Гешев е главен прокурор, възможността да разграничим индивидуалните казуси от политическото представителство, няма да сработи. "Готови сме да водим диалог, но Гешев трябва да си ходи и най-добре да последва примера на г-н Цацаров", заяви Иванов и бе прекъснат от аплодисменти.

В политическия си доклад Христо Иванов изтъкна ролята на "Демократична България". ДБ показа, че може да налага дневен ред, подчерта той. "Постигнахме стратегическата си цел - да осигурим на България управление, което да изолира онези формации, които са статукво", изтъкна лидерът на "Да България".

Обявявайки курс към изработване на устойчив модел на икономическо развитие и технологична трансформация, Иванов апелира към съпартийците да опитат да бъдат инструментът за тази трансформация, така, че тя да води към по-добро, а не просто да се случи.

Иванов изказа неодобрение на модела на капсулация и се обяви за отваряне за нови лица, млади хора и представители на мюсюлманската общност.

Пред делегатите той обясни, че приема номинацията да бъде преизбран за председател, защото счита, че не си е довършил работата и обеща: "Ще си я довърша, без да се застоявам излишно". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Новото начало за ДПС е факт - който не го разбира, остава в миналото": Пеевски за рокадите и оставките

ДПС постепенно става само ДП? Чистката в партията продължава със секретарката на Доган

Йотова: Кабинет на малцинството не е добър терен за политически решения

Тошко Йорданов: Третият мандат е „преговаряне на неутрален терен“

Стоян Михалев: Пеевски ще приключи Борисов

Проф. Михаил Константинов призова ГЕРБ, ДПС и ИТН да направят коалиция

ДПС Пловдив сне доверието си от Рамадан Аталай, искат и оставката му от парламента

Шаламанов: С какво не е съгласен Радев, за да не иска да представи позицията ни за Украйна?

Кристиан Вигенин: Очевидно нещо липсва на БСП

Главчев пред Европейския съвет: Скопие да изпълнява поетите ангажименти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика