Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гюров: Шефът на ВАС Георги Чолаков е разпределил сам на себе си делото срещу мен

09 август 2024, 09:46 часа • 670 прочитания

По закон съм с прекратени правомощия, а само Народното събрание може да ме освободи от поста на база решението, което очакваме от ВАС.

Това обясни настоящият подуправител на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров. Припомняме, че на 16 юли 2024 г. той бе отстранен от поста, след като Комисията за противодействие на корупцията обяви, че е установила несъвместимост по отношение на Гюров заради участието му в няколко дружества. 

"Решението на УС на БНБ е базирано на становище на Комисията за противодействие на корупцията", припомни фактологията Гюров. "Според практиката на Европейския съд по правата на човека има стандарт за независимост, когато прилагат такива правила, т.е. следва да се изключва всяко оправдано съмнение в неговата независимост", разказа Гюров по повод искането му Георги Чолаков да се оттегли като председател на съдийския състав по делото, но и като шеф на Върховния административен съд. Андрей Гюров намекна още, че реално делото е било разпределено към Чолаков като докладчик със заповед на самия шеф на ВАС и уж на случаен принцип.

Още: ВАС: Искането на Андрей Гюров за отвод на председателя Георги Чолаков е неоснователно

"В закона не е забранено да притежавам дялове в търговско дружество. Ясно е записано и в Закона за БНБ на какво имам и какво нямам право", подчерта той. ВАС все още остава без решение дали Гюров е незаконно освободен. Магистратите не са получили преписката от Антикорупционната комисия, въз основа на която е взето решението. 

"Самият ВАС, който назначава дата за разглеждане на делото, с което аз обжалвам решението на Комисията за противодействие на корупцията, определя, че комисията не представя никакви доказателства за извършване на дейност, нарушаваща Закона за БНБ", заяви Гюров. И още - според него това е едно особено производство, което се развива в рамките на 14 дни, само на една инстанция. "Ако говорехме за независим съд, аз нямаше да имам никакви съмнения", обясни той.

Още: Преди избора на служебен премиер: Отново отложиха делото срещу Андрей Гюров

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес