Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готовността на ЕС и помощта за Украйна: МО с детайли от срещата на военните министри

30 август 2024, 17:58 часа • 1197 прочитания

Отбранителната готовност на Европейския съюз и военната подкрепа на блока за Украйна са били темите във фокуса на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки.

Това съобщи днес, 30 август, Министерството на отбраната след форума в Брюксел, където участва министър Атанас Запрянов.

Още: Стана ясно колко украински военни е обучил ЕС, броят им ще се покачва (ВИДЕО)

Какво е казал министърът пред другите държави?

Запрянов е заявил ангажимента на страната ни към общите усилия на ЕС в подкрепа на Украйна и информира за предоставената помощ на Киев, съгласно решенията на Народното събрание и правителството.

Още: Словакия и Унгария са отказали да подкрепят ударите на Украйна по Русия със западни оръжия

Той е подчертал значението на Фонда за подпомагане на Украйна и Военната мисия на ЕС в подкрепа на Киев като ключови инструменти за оказване на устойчива подкрепа от страна на ЕС. Министърът на отбраната е подкрепил резултатите от стратегическия преглед на мисията и удължаването на мандата ѝ.

Снимка: БГНЕС

„Резултатите от срещата на върха на НАТО във Вашингтон, както и започването на преговори за присъединяване към ЕС ясно демонстрират необратимия евроатлантически път на Украйна“, заяви министър Запрянов.

Още: Взрив в завод на германска компания, която снабдява Украйна с ПВО

Нарастващи заплахи: ЕС иска подобрена отбранителна готовност

По време на срещата министрите на отбраната на страните от ЕС са подчертали необходимостта от подобряване на отбранителната готовност на ЕС на фона на нарасналите заплахи за сигурността. Призовали са за развитие на иновативни военни способности и попълване на настоящия недостиг с използване на инструментите на ЕС.

Те са акцентирали на изпълнението на Европейската програма за отбранителна индустрия, която предвижда редица нови инструменти за насърчаване на развитието на отбранителни способности, както и на отбранителната индустрия, с осигурено европейско финансиране. За целите на Програмата са планирани общо 1,5 млрд евро от европейския бюджет за периода 2025-2027 г., с очаквания тази сума да нарасне за периода на следващата финансова рамка. Очаква се Програмата да бъде одобрена от Съвета на ЕС в края на тази година и от Европейския съвет в средата на 2025 г.

Още: Обещаваме и не помагаме на Украйна, войната ще дойде при нас: Литовският външен министър съсипа ЕС и САЩ (ВИДЕО)

В дискусията са взели участие помощник-генералният секретар на НАТО Ангъс Лапсли, заместник-генералният секретар на ООН Жан-Пиер Лакроа и председателят на подкомисията по сигурност и отбрана в Европейския парламент Мари-Агнес Цимерман.

В отделна сесия, посветена на Сателитния център на ЕС, министрите са обсъдили постигнатите резултати от Центъра през последната година, предизвикателствата пред ресурсното му осигуряване и увеличаващите се потребности за достъп до технологии, инфраструктура и източници на данни, съобщиха от Министерството на отбраната.

Още: Унгария блокира милиарди евро компенсации към страните от ЕС за оръжията за Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес