Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готови ли са ромите за електронно гласуване?

04 февруари 2014, 08:51 часа • 22984 прочитания

Може би още не сме готови за електронното гласуване, смятат представителите на ромския етнос във властта Александър Методиев и Илия Илиев. Те обаче заявяват, че задължителният вот не трябва да ни плаши.

Според Илия Илиев от „Дром", ако вотът стане задължителен, купуването на гласовете няма да бъде от такова значение и задължителното гласуване би било полезно. Според депутата от ДПС пък Александър Методиев, известен като Бат Сали, за да стане вотът задължителен, трябва да се промени Конституцията.
По Конституцията всеки има право на избор, не би трябвало да задължаваме хората да гласуват. Вместо това, да се даде равна възможност на всички български граждани да се развиват, да се учат и да определят дали да гласуват, предложи Методиев.
Методиев заяви, че в страната ни все още не е установена демокрацията, като поясни, че това се забелязва основно сред циганите.

В страната ни не е установена демокрация, във всички сфери на обществото ни от гледна точка на моя етнос, не ни се дава възможност да се образоваме, смята депутатът. Той твърди, че само единици от циганите са успели да завършат висше образование поради дискриминация. Това ограничава развитието на хората от моя етнос, категоричен бе Бат Сали.

Двамата се разминаха в мненията си относно идеята да няма детски за ромите, които не гласуват. Според депутата от ДПС това няма как да стане, а според представителя на ДРОМ това е хубава мярка.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес