Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев сменя Калин Стоянов, избира между трима за вътрешен министър?

23 август 2024, 20:22 часа • 16343 прочитания

Кого ще предложи Димитър Главчев за вътрешен министър в новия служебен кабинет? Това е основният въпрос, който всички си задават, като вече започнаха да се спрягат имената на хората, които евентуално биха сменили Калин Стоянов на поста.

Още: Волята на Пеевски е водеща за Главчев: Политолог за бъдещото служебно правителство

Припомняме, че президентът Румен Радев първоначално връчи мандат за съставяне на ново служебно правителство на заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова – Кожарева. След като тя отново предложи Калин Стоянов за вътрешен министър, държавният глава настоя той да бъде сменен. Кожарева отказа да стори това и в отговор Радев обяви, че няма да подпише указа за нов кабинет. Така се стигна до връчването на мандат отново на Димитър Главчев. Президентът му даде срок да посочи състава на Министерския съвет до понеделник (26 август). При успех изборите ще бъдат на 27 октомври.

Предупреждението на Радев

"Връчвам ви мандат за съставяне на ново служебно правителство. Тази отговорност отново се върна върху вас след проваления опит на Горица Грънчарова-Кожарева, след отказа на останалите възможни кандидати и поради пречките пред ръководството на Българската народна банка да излъчи премиер", заяви президентът. "Следва да предложите внимателно промени в състава на Министерския съвет. Настоявам вашето правителство да превърне в свой основен приоритет битката с купения вот. Очаквам до понеделник да ми предложите състав на Министерския съвет, който убедително да се вписва в това описание", предупреди държавният глава Главчев, като така даде ясен сигнал, че отново няма да подпише указ, ако името на Калин Стоянов отново фигурира в списъка.

Още: Борисов готви "излаз на всички партии" до властта: "Не ме интересува кой ръководи МВР" (ВИДЕО)

Според източници на Actualno.com, основният избор сега ще е между три имена. Това са Атанас Илков, Антон Златанов и Емил Павлов. Очаква се именно някой от тях да е предложението на Димитър Главчев, който почти сигурно ще смени Калин Стоянов. Според запознати, фаворит за поста е Атанас Илков, за когото съпредседателят на ПП Кирил Петков вече обяви, че е "скрито прокси на Делян Пеевски".

Кой е Атанас Илков?

Атанас Илков е известен като ръководител на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и беше едно от главните лица, когато Бойко Рашков в качеството си на редовен МВР министър отвори пред обществото аферата АМ "Хемус" - припомнете си: МВР с нови разкрития за престъпления по строежа на АМ "Хемус"

През 2014 година Илков беше уволнен от поста на ръководител на "Криминална полиция" заради акцията "Лясковец" и смъртта на баретата Емил Шарков: България през 2014 година: Големите трагедии

Атанас Илков е главен комисар, директор на Главна дирекция „Национална полиция“ от октомври 2022 г. Илков е роден през 20 декември 1964 г. Той завършва право в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. През 1987 г. става част от системата на МВР, като първо работи в отдел „Криминална полиция“ в Пазарджик, като впоследствие става началник.

Още: Радев призова Главчев да обмисли внимателно имената на министрите. Той: Очакванията ви ще бъдат оправдани

От юли 2016 г. до 2017 г. е началник на отдел „Криминална полиция“ в ОДМВР-Пловдив, след това до юли 2019 г. е началник на ОДМВР-Пловдив и след това на ОДМВР-Кърджали. От 2020 г. ръководи Центъра за специализация и професионална подготовка в Казанлък. В периода 2021-2022 г. е заместник-директор и временно изпълняващ директор на ГД „Национална полиция“, преди да бъде назначен за постоянен директор.

Кой е Антон Златанов?

Антон Златанов е главен комисар, доктор, директор на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) през 2021 г. и на Главна дирекция „Гранична полиция“ от 16 юни 2023 г. Той е заместник-директор на СДВР при протестите през 2020 г., когато се стигна до бити хора в центъра на София от полицаи. До момента не е известно дали Златанов е бил част от ръководния екип в МВР, който е взимал решенията как да действа тогава полицията по време на протестите. Журналистката Миролюба Бенатова дори разкри, че той е бил в отпуск в деня, в който протестиращи младежи бяха бити зад колоните на Министерски съвет.  Неколкократно Златанов като говорител се е опитвал да звучи балансирано, като е благодарил на мирно протестиращите.

"Всички направени проверки през годините не са показали вина на господин Златанов за насилието на протестите през 2020 г. В самата нощ на събитията под колоните (когато протестиращи младежи бяха бити и унижавани от служители - бел. ред.), Златанов не е бил на място и не е ръководил действията на полицията. На него е възложена организацията в следващите дни, именно за да не се стига до повече ескалация на напрежението", уточниха от министерството при назначаването му за директор на „Гранична полиция“.

Златанов е роден на 8 октомври 1976 г. в София. Отбил е военната си служба през 1996 г. в ШЗО „Христо Ботев“ в град Плевен. През 2016 г. след публична защита на дисертационен труд в Академия на МВР (АМВР), му е присъдена образователна и научна степен „доктор“ в професионално направление „Национална сигурност“.

Преди това, през 2000 г. завършва висше образование в УНСС по специалността „Планиране и прогнозиране на икономически системи“, а през 2002 г. магистратура по „Международни икономически отношения“ в Стопанската академия в Свищов. Постъпва в МВР през 1997 г. като полицай в отдел „Охранителна полиция“, а впоследствие работи и по линия „Криминална полиция“. Последователно е старши полицай, инструктор, инспектор в СДВР. В отделни периоди е началник на сектор „Масови мероприятия“ и заместник-началник на отдел „Охранителна полиция“. На 13 май 2015 г. е назначен за заместник-директор на СДВР. От 19 май 2021 г. е директор на Столичната дирекция на вътрешните работи. Освободен е от поста директор на 28 юни 2021 г. и е преназначен на поста заместник-директор на СДВР. Впоследствие заема и длъжността заместник-началник на 04 Районно управление. От 16 юни 2023 г. е директор на Главна дирекция „Гранична полиция“. Първоначално отказва да заеме длъжността по лични съображения, но по-късно се съгласява и заема поста като титуляр.

Кой е Емил Павлов?

Емил Павлов започва работа в МВР през 2003 г. на длъжност разузнавач в сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР-Бургас, където работи по линия „Престъпления в правосъдието и правните услуги“ до 2006 г. От 2006 г. до 2009 г. е разузнавач в сектор „Борба с организираната престъпност“ при ОДМВР-Бургас, където работи по противодействието на трафика на хора.

От 2009 г. до 2015 г. е разузнавач в отдел „Специални операции“ при ГДБОП-МВР, като в периода 2013-2015 г. отделът е в ДАНС. От 2015 г. до 2019 г. е началник на отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Бургас. От 2019 г. до 2023 г. е заместник-директор на ОДМВР-Бургас. От август 2023 г. е и директор на ОДМВР-Бургас.

Други варианти за вътрешен министър

В публичното пространство се завъртяха и други имена. Сред тях са това на заместника на Калин Стоянов Тони Тодоров. Според запознати, обаче, евентуалното му назначение е малко вероятно, тъй като той е един от най-близките на настоящия министър, като излезе и го подкрепи на протеста пред президентството. Именно заради това, номинацията му не би била добре приета от партиите, както и от президента Радев.

Друго спрягано име е това на бившият директор на Национална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Той обаче също е изключително близък до Калин Стоянов, като в момента дори е негов съветник.

В публичното пространство се завъртя и името на проф. Илин Савов - експерт по кибер сигурност и дългогодишен служител в МВР. Запознати твърдят, че Савов до последно е бил алтернативен вариант в проваления кабинет на Горица Грънчарова - Кожарева.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес