Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев: Русия опита да провали Пакта за бъдещето на света (ВИДЕО)

23 септември 2024, 10:26 часа • 510 прочитания

Пактът за бъдещето е факт, въпреки опита на Русия и още няколко държави с процедурни хватки да го торпилират. Това заяви българският премиер Димитър Главчев от Ню Йорк, където се провежда Седмица на високо равнище на ООН.

Още: За спасение на човечеството: ООН прие "Пакт за бъдещето"

В основата на пакта е върховенството на закона, което е от съществено значение за спазването на международните норми, справедливостта и насърчаването на глобалното сътрудничество, посочи Главчев и изтъкна още значението на спазването на човешките права. Именно по тази линия Русия опита да парира усилията за приемане на пакта - заместник-министърът на външните ѝ работи Сергей Вершинин внесе поправка, с която искаше приемане на "принципа на ненамеса във вътрешните работи на държавите". Възраженията на Русия бяха подкрепени от съюзниците Беларус, Северна Корея, Иран, Никарагуа и Сирия, но 143 държави отхвърлиха тази руска инициатива. Или с други думи - правата на човека и общото мирно бъдеще са по-важни от опитите на някой като издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин да преобръща дневния ред на планетата.

Мирът и сигурността са много застрашени, добави Главчев, визирайки точно Путинова Русия и определи като "добър знак" случилото се при гласуването - 143:7.

Българският министър-председател изтъкна също значението на двата анекса към Пакта за бъдещето – Декларацията за бъдещите поколения и Глобалния цифров договор. В тях се отделя специално внимание на създаването на възможности за благоденствие на младите хора и на използването на потенциала на дигиталните технологии за целите на мира и развитието.

"България е за насърчаването на международното сътрудничество и на съвместната работа за постигане на нашите общи цели. Нека се обединим около сътрудничеството и да действаме решително. Нека не разочароваме младите и бъдещите поколения", призова Главчев.

Трябва да включим възгледите и интересите на младите хора в нашите политики, като активно се вслушваме в тях, добави още Главчев. Подкрепяме специалната Декларация за бъдещите поколения, следваме Националната стратегия за младежта, за да ангажираме и овластим младежите в оформянето на бъдещето както в Европа, така и в световен мащаб, заяви българският министър-председател.

Още: Димитър Главчев от Ню Йорк: Трябва да осигурим добро бъдеще на следващите поколения

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес