Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев притеснен от опасно повишение на нивото на р. Дунав след наводненията в Европа

18 септември 2024, 11:21 часа • 2166 прочитания

"В петък ще има удостоверяване на машините за гласуване за изборите и по традиция то ще бъде публично и прозрачно, за да покажем отново нашите намерения да изпълним всичките си задължение."

Това каза преди началото на днешното правителствено заседание служебния премиер Димитър Главчев. Той припомни и за предложенията на служебното правителство, които бяха изпратени до ЦИК във връзка с провеждането на изборите, както и работната среща на шестима министри с изборната комисия.

"Засвидетелствахме своето уважение към тях и желание за подобряване на изборния процес, тъй като основният орган, който провежда изборите, е ЦИК", каза премиерът.

Наводненията

Главчев обърна внимание, че европейският циклон "Борис" е подминал страната ни, но "не може да се разчита само на благоразположението на природата и на късмета". И още:

"Свързахме се с областните управители на градовете, които са по течението на р. Дунав, тъй като виждам, че има притеснения. Вчера в Будапеща е имало повишаване на нивото, така че следенето на процесите показва, че и тук ще има повишение на нивото, дано да е минимално", каза премиерът. Преди дни по същата тема той коментира с надежда: "Най-добре е, ако Господ е българин" (ВИДЕО).

Още: След работна среща при Главчев: България няма да бъде засегната от бедствието, заляло Европа

Новият български еврокомисар

По повод одобрението на Екатерина Захариева за следващ български европейски комисар с ресор "стартъпи, изследвания и иновации" в новата проектокомисия на Урсула фон дер Лайен, премиерът отчете:

"Ресорът й е доста перспективен и изключително актуален в ЕС и в България. На мнение съм, че ресорът се определя от еврокомисаря, а не обратното - убеден съм, че Захариева ще покаже и този път възможностите си. Нека й пожелаем успех на изслушването пред Европейския парламент", каза Главчев.

Още: Изненадваща прогноза на "Политико": Екатерина Захариева ще бъде отхвърлена като еврокомисар? (СНИМКИ)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес