Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев не посмя да се разграничи от путинистката политика на Унгария като председателка на ЕС

24 юли 2024, 16:10 часа • 4090 прочитания

България няма да бойкотира Унгария на ниво ЕС, по подобие на няколко други държави членки, наказващи Будапеща заради визитата на премиера Виктор Орбан в Москва при диктатора Владимир Путин. Това става ясно от писмен отговор на служебния министър-председател Димитър Главчев на парламентарен въпрос, зададен му от депутата от ПП-ДБ Деница Симеонова.

Още: В писмо до ЕС: Орбан разкри какво му е казал Путин за войната и мира

На 12 юли тя попита премиера дали България ще заеме позиция относно действията на Унгария и на Орбан и дали ще се включи в своеобразния протест на Швеция, Финландия, Естония, Латвия, Литва и Полша. Тези страни обявиха, че няма да изпратят свои министри на официалните правителствени срещи този месец, свързани с Унгарското председателство на Съвета на ЕС.

Именно председателството, поето от Будапеща на 1 юли, даде повод на Орбан да започне своя „мисия за мир“ – той се ръкува не само с Путин, но също така с китайския президент Си Дзинпин и с Доналд Тръмп. Всичко това доведе до остра реакция от страна на ЕС, като блокът обвини Орбан, че няма право да използва позицията на целия Съюз за разговори с диктаторски режими. Топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел обяви, че срещата на външните министри в Будапеща отпада, защото много държави членки са несъгласни с позициите на Унгария, която призовава за мир, но изглежда така, сякаш би приела условията на Путин.

Още: Финландският външен министър посъветва Унгария да помисли дали става за членка на ЕС

Главчев все пак критикува Орбан, но без да го спомене

Димитър Главчев е отговорил на Деница Симеонова на 23 юли, става ясно от онлайн деловодството на Народното събрание. Накратко – позицията му гласи, че всякакъв бойкот е в противовес на диалога и солидарността, които трябва да съществуват в рамките на ЕС.

Снимка: БГНЕС

Той посочва, че позициите на ЕС по външнополитическите въпроси се приемат с участието на всички страни от блока, и все пак отправя критики към Орбан, макар да не споменава конкретно името му или това на Унгария.

Още: Няма бензин, няма ток: Украйна шамароса Орбан с "Лукойл" заради путинистката му политика

„Съгласно Договорите на ЕС държавите членки са обвързани с принципа на лоялно сътрудничество и взаимна солидарност, както и са длъжни да консултират с останалите държави членки свои действия по въпросите на външната политика и политиката на сигурност, които могат да повлияят на интересите на ЕС като цяло“, гласи позицията на Главчев.

„В рамките на обсъжданията на темата в работните органи на Съвета на ЕС, България се ръководи от зачитане на заложените в Договорите и гореспоменати компетенции на различните институции и правомощията на ротационното председателство при представянето на ЕС в международните отношения“, пише още служебният премиер.

Още: Спираме оръжието от ЕС, ако не ни пуснете руския петрол: Унгария с ултиматум за Украйна

Ще има ли бойкот?

„В настоящата геополитическа ситуация и променената среда за сигурност изключително важен приоритет както за страната ни, така и за ЕС и позиционирането му като глобален актьор, е запазване на единството в позициите и посланията към трети страни във формулирането на общите позиции и изработването на политиките на ЕС. Всякакви опити за подронване на това единство както вътре в самия Съюз, така и от трети страни, не би могло да бъде толерирано", отговаря Главчев.

По думите му – „чрез конструктивен диалог, равноправно участие на всички държави членки и зачитане на институционалния баланс, установен в договорите на ЕС, може да се запази толкова необходимото единство на ЕС, което в практиката Съюзът е демонстрирал многократно при различни кризисни ситуации и което представлява нашата най-силна страна като Съюз“.

Още: Десетки евродепутати поискаха на Унгария да ѝ бъде отнето правото на глас в ЕС

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес