Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев може да не е пак начело на Сметната палата - хипотеза

19 август 2024, 08:05 часа • 1817 прочитания

Димитър Главчев може да не се върне начело на Сметната палата, защото беше на поста външен министър. Такава хипотеза съществува, по думите на конституционалиста доц. Наталия Киселова.

Доц. Киселова напомни, че Главчев стана и външен министър и точно затова би могло да се спори дали трябва да се върне начело на Сметната палата - защото е заел нов пост, извън този на служебен премиер, което означава, че е напуснал стария си, а не само временно го е овакантил. Само че Главчев се закле като служебен премиер, не като външен министър – т.е. "по-големият" пост, този на премиер, е "погълнал" по-малкия. Липсата на клетва като външен министър дава основание да се спори, че Главчев не е напуснал поста си начело на Сметната палата, а само го е овакантил в изпълнение на конституционни задължения.

Още: "Правителството има принос": Главчев си приписа част от успехите на олимпийските ни медалисти? (СНИМКИ)

Кой трябва да каже?

Орган номер едно е Народното събрание, защото е създал Закона за Сметната палата, каза конституционалистът пред БНТ. Според Киселова обаче въпросът дали Главчев може да бъде пак председател на Сметната палата няма да бъде повдигнат. Тя посочи по-голям според нея проблем – че когато беше избран за служебен премиер, Главчев не представи в двуседмичен срок кандидатури. Парламентът тогава излезе във ваканция и мандатът на Сметната палата изтече.

За финал Киселова предположи, че още днес или най-късно утре ще има указ на президента Румен Радев за избори за парламент на 20 октомври.

Главчев: Прецених, че е най-добре да си запазя доброто име

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес