Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев към родния парламент: Има нагласи за мнозинство в ЕП, което е добър пример

19 юни 2024, 12:05 часа
Реклама

Има сериозна настройка да се формира коалиция в Европейския парламент между ЕНП, Социалистите и "Обнови Европа". Представителите на трите политически семейства дават добър пример на българския парламент. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното правителственото заседание, коментирайки изминалата неформална среща на върха на ЕС.

ОЩЕ: Главчев от Брюксел: Надявам се бързо да бъде сформирано редовно правителство

"Дебатът предизвика реакции на някои от участниците, но така или иначе почти всички към момента са настроени, че тези три групи ще гласуват заедно. Трите политически семейства имат достатъчно мнозинство за канидатурите, които трябва да бъдат гласувани в ЕП. И за председател на Европейския съвет има постигната неформална договорка", каза още той.

Служебният премиер добави, че това е добър пример и за българския парламент как да се постигне проевропейско мнозинство. 

Главчев коментира и справянето с бедственото положение в България след градушките. "Всички се убедиха как бързо умеем да действаме”, каза той. 

Относно конференцията за мира в Украйна Главчев каза, че това е пътят към справедлив и траен мир. "Всички предложения трябва да бъдат съобразени с международното право, хартата и устава на ООН, за да бъде траен мирът”, добави той.

Главчев посочи и основните теми на конференцията са били ядрената безопасност, корабоплаването в Черно и Азовско море и обстрелването на търговки доставки, връщането на военопленници и депортирането на 20 000 украински деца в Русия и Беларус. ОЩЕ: Главчев от Швейцария: Подкрепяме Украйна в нейната справедлива кауза (СНИМКИ)

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес