Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ заплаши "Продължаваме промяната - Демократична България" с излизане от властта

01 септември 2023, 10:13 часа • 3580 прочитания

ГЕРБ заплаши (не)коалиционните си партньори от "Продължаваме промяната - Демократична България" с напускане на властта. В речта си за началото на парламентарния сезон председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обвини ПП-ДБ, че назначенията се правят с един-единствен критерий - партийна принадлежност.

Това се случи само няколко минути след изявлението ѝ пред журналисти в кулоари, че кадровите въпроси няма да съборят правителството.

"Ние поставихме тясно партийните си интереси на втори план и това е единствената причина днес да има правителство. Това обаче не означава, че ще приемаме всяко едно решение на правителството безкритично. Занапред ще настояваме партийната принадлежност да не е основен критерий за заемането на управленски постове", заяви тя.

Преодоляване на политическата криза

Атанасова посочи, че преди три месеца с избора на редовно правителство е била направена първата крачка за преодоляването на тежката политическа криза. "Групата на ГЕРБ подкрепи правителството с пълното съзнание за мащаба на компромиса, който изисква подобно действие," каза Атанасова. Тя напомни, че правителството е излъчено с втория мандат и е доминирано от предложени от втората политическа сила кадрови решения. Още: Борисов призна за разговори с Алексей Петров преди съставянето на кабинета (ВИДЕО)

"Водени от съзнанието, че общественото доверие се дава, за да се инвестира в развитието на държавата и обществото, поставихме тяснопартийните си интереси на втори план и това е единствената причина днес България да има редовно правителство", заяви Атанасова.

За да има смисъл настоящото управление и мнозинството, което го подкрепя, още в рамките на тази сесия трябва да бъдат приети редица закони, които да наваксат изоставането в Плана за възстановяване и устойчивост, да положат основата на ефективна реформа в комисията за борба с корупцията, както и да гарантират, че в максимално кратък срок от време ще бъде осъществена дълбока правосъдна реформа, заяви Десислава Атанасова.

Конституционната реформа

Още при излъчване на настоящото управление ГЕРБ-СДС се ангажирахме да участваме активно в мнозинство за промени в Конституцията. Спазваме и ще спазваме този наш ангажимент, но с пълното съзнание, че конституционната реформа е не краят, а началото на по-дълъг процес за гарантиране на обществена справедливост, посочи тя.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес