Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ: С ветото си Румен Радев демонстрира неадекватна позиция

04 декември 2023, 12:54 часа • 4708 прочитания

Очевадно е, че за пореден път президентът Румен Радев демонстрира неадекватна позиция за държавен глава на страна от ЕС и НАТО. Това се казва в позиция на ГЕРБ за ветото на президента, с което той се опитва да спре предоставянето безвъзмездно на Украйна бронирана транспортна техника.

В мотивите към ветото е Радев пише, че народните представители не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

Позицията на ГЕРБ

 "Демокрация и свобода не може да се защитават и отстояват с политическо лицемерие и с различни позиции за външна и вътрешна употреба", пишат от партията на Бойко Борисов. Още: Денков: Ветото на президента ще бъде преодоляно. Пеевски: Решението на Радев е срам

Според тях като член на НАТО и ЕС България следва позицията на демократичния свят. "А мнозинството в парламента има ясна и последователна евроатоалнтическа политика в подкрепа на правото на Украйна да защитава своите граждани и територии", категорични са те.

"Суверенитет и стабилност не се постигат с разделени институции и различни позиции по геостратегическите теми", се казва още в позицията на ГЕРБ.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес