Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ може да подкрепи антикорупционни закони, но не и кабинет с втория мандат

17 юли 2024, 16:19 часа • 1428 прочитания

ГЕРБ няма да подкрепи правителство с втория мандат. Това стана ясно от думите на депутата от партията Росен Желязков след среща с представители на "Продължаваме промяната - Демократична България".

По думите му формацията на Бойко Борисов няма да участва в мнозинство, което да подкрепи правителство с втория мандат, но ще подкрепи всички антикорупционни инициативи, ако има сформирано такова мнозинство както с втория, така и с третия мандат.

Желязков похвали депутатите от ДБ, че "проявяват политическа смелост" да търсят варианти за формиране на мнозинство. Той посочи, че десните искат декларацията им да бъде внесена и разгледана в комисиите и пленарната зала на Народното събрание. Още: Депутатите най-сетне сформираха постоянните комисии в парламента. Кой какво получи?

Според ГЕРБ антикорупционното законодателство е важен приоритет, но направените предложения в документа са "твърде ограничени и нишови". Депутатите на Бойко Борисов очакват да се разгледат също подготвеният от тях закон за отнемане на незаконно придобито имущество, както и промени в Закона за обществените поръчки.

Според Желязков целите на ПП-ДБ изглеждат като "част от започващата предизборна кампания". 

"Само мнозинство, което да избере правителство, дава живот на това Народно събрание", посочи депутатът от ГЕРБ-СДС. В същото време, той потвърди досегашната позиция на герберите, че няма да участват в кабинет с втория или третия мандат. Той разкритикува това, че се оставя на държавния глава Румен Радев да прецени колко време да отпусне на парламента. "Не трябва да се натоварва президентът като властелин на времето, който да решава колко и докога да работи парламентът", заяви той. Още: Денков: Лесно е да се направи правителство, трудно е то да направи нещо полезно (ВИДЕО)

Представителите на ПП-ДБ ще се срещнат и с другите формации в парламента, освен с контролираната от Делян Пеевски група на ДПС.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес