Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ иска Радев да свика КСНС заради въглищните централи

17 ноември 2022, 10:20 часа • 3518 прочитания

Парламентарната група на ГЕРБ поиска президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност заради ситуацията в енергетиката.

Депутатът Делян Добрев цитира данни, според които 76% от въглищните централи могат да бъдат затворени заради заложени цели в плана за възстановяване. По думите му това се равнява на почти четири реактора електроенергия. По-рано тази седмица от "Продължаваме промяната" отрекоха информацията, че в плана има заложено затваряне на централи.

Добрев напомни, че тази година България има рекорден износ на електроенергия. "Износът е почти толкова, колкото трябва да намалим производството на електроенергия до 2024 г. С други думи - да забравим за износа на ток, един от малкото продукти с висока добавена стойност, който имаме", посочи още Добрев. Според него съседни страни изпитват хроничен недостиг на електроенергия от години. 

По думите му над 3 млрд. лева от износа на България ще изчезне след това, а икономиката ще се свие с почти 4%, алармира още Добрев и посочи, че това се равнява на световната финансова криза от 2009 г. и COVID-кризата. 

И се обърна към президента Радев, че енергийната сигурност е част от националната сигурност и именно заради това трябва да се свика КСНС.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес