Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ: Агенти се връщат на власт, кога ще пенсионираме ДС?

22 декември 2021, 13:59 часа • 5325 прочитания

Агенти и сътрудници на Държавна сигурност се връщат на ключови места. Това заяви депутатът от ГЕРБ Даниел Митов в декларация от името на парламентарната група.

Коментарът му идва след назначените вчера нови 13 зам.-министри и последвалото назначение на Петков Сертов за съветник на външния министър Теодора Генчовска от "Има такъв народ".

"Нашият въпрос е кога ще пенсионираме ДС", попита Митов.  Той определи назначенията като "целенасочена провокация срещу европейското бъдеще на страната".

"Видяхме, че само за седмица за главен секретар бе назначен Иван Петров - секретен сътрудник Балинов на Първо главно управление на ДС. Съветник на министъра ще бъде Петър Воденски - секретен сътрудник Велинов към генералния щаб. За началник на кабинета е назначен Петьо Петев, секретен съюзник Динов от Първо главно управление на ДС, а за капак от вчера знаем, че Петко Сертов, кадрови офицер от Второ главно управление на ДС, е назначен за сътрудник", каза депутатът.

Премиерът Кирил Петков от своя страна заяви по-рано днес, че са взети бързи мерки хората с досиета в "Държавна сигурност" да не бъдат назначени или ако вече има назначени, те да бъдат освободени още в началото на следващата седмица. Малко преди него в свое изказване председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов отрече назначенията: "Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на Министерство на външните работи", изтъкна Йорданов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес