Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фъстъци, кашу и думи за бъдещето: Реакциите за партия "Величие" (ВИДЕО)

10 юни 2024, 16:15 часа • 6146 прочитания

Оспорвано второ място и поредица изненади съпътстваха шестите поредни парламентарни избори.

Седем партии влизат в следващото Народно събрание. Това показват официалните данни от преброяването на гласовете, публикувани на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) при 64.06% обработени протоколи.

Водеща партия е ГЕРБ - СДС с 23,65%. Със значителна разлика след тях е Движението за права и свободи с 15,89%, следвани от ПП-ДБ с 15,08%. “Възраждане” влизат в НС с 14,33%, а БСП и “Има такъв народ” достигнаха 6,87% и 6,31%.

Изненадващият обрат бе партия “Величие”, която успя да премине бариерата с 4,98%.

Кои са "Величие"? 

Източник: Партия "Величие" 

Партия "Величие" се свързва с Ивелин Михайлов. Той е идеолог на формацията, но е по-известен с това, че е основател на "Исторически парк" АД в село Неофит Рилски (Община Ветрино - в близост до Варна). Съосновател на "Величие" и водач на евролистата е бившият подполковник от Националната служба за сигурност Николай Марков. Партията е основана на 25 юли 2023 година, със седалище Ветрино, обл. Варна. Позициите и са популистки, евроскептични и проруски. 

На официалната страница на "Величие" е описано, че основните целите на партията са да "защити създаденото от обединени българи, които с труда си заедно променят страната ни към по-добро".

Първото официално изказване на лидерите на партията обаче предизвика възмущение в социалните мрежи. Въпреки поредицата от позитивни коментари под публикацията на Ивелин Михайлов, гражданите не пропуснаха да изразят разочарованието си от подхода на Михайлов и Николай Марков, които похапваха фъстъци в домашни условия, докато коментират вота.

Всички партии влизат в парламента при рекордно ниска избирателна активност. Според официални данни на Централата избирателна комисия (ЦИК) от 16 часа на 9 юни, избирателната активност е била 20,44%. Това са 1 347 573 души.

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес