Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Евтино продуцирана, чалгаризирана версия на холивудски сценарий": Асен Василев за доклада за "Митниците"(ВИДЕО)

24 юли 2024, 11:43 часа • 969 прочитания

Евтино продуцирана, чалгаризирана версия на холивудски сценарий. Така съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев нарече изявите на Делян Пеевски от сутринта и повдигането на темата за доклада на временната комисия за "Митниците".

Може ли "Държавното предприятие" да говори за корупция?

Именно така Асен Василев нарече Делян Пеевски. "Държавното предприятие да говори за корупция, е малко как да кажа - хайде да не използвам нецензурни думи. Ако имаше един грам корупция, ако имаше една стотинка, която е отишла на страни - прокуратурата, службите, ДАНС, щяха да го открият", добави Василев. 

Той нарече изявите на Пеевски аз "Митниците" като предизборна пушилка.

Кога България ще има работещо правителство?


Асен Василев коментира, че за да има нормален, работещ кабинет, трябва веднъж завинаги да се зачисти корупцията от съдебната система и службите. "За да може това да стане ,трябва да се приемат редица закони и регулаторите да бъдат попълнени с нови хора. За това се изисва мнозинство. Докато това не стане, каквото и да се говори, кой, каквото ще да обещава, България няма да има стабилно и работещо правителстов", заяви Василев. 

Той обърна внимание, че политическата криза е започнала преди "Продължаваме промяната" да се формира като партия още през 2020 г. "Тази криза нито сме я предизвикали ние. Опитахме се на два пъти да придвижим страната напред. Видя се, че в икономически план това се получи, за съжаление по отношение на справедливостта - това не се получи", каза Василев. ОЩЕ: Пеевски си изпуска нервите: Обиди към ПП-ДБ, заплахи към Румен Радев (ВИДЕО*)

Еврозоната

"Моята прогноза я дадох още март месец, че някъде септември месец ще покрием инфлационния критерий, може да си поискаме конвергентния доклад", добави Василев. Според него, ако този доклад излезе в рамките на тази година, можем от  юли догодина да въведем еврото като валута. 

Той коментира, че ифлацията в България е основно внос, тъй като ние сме свързани с еврото през валутен борд. "Инфлацията в България до голяма степен се определя от валутната политика на ЕЦБ", каза Василев. Според него се вижда, че инфлацията е била над 10% миналата година по това време, а в момента сме на 2.5%, което по думите му още един или два месеца, ще влезем в реферетната стойност от 4.1%. ОЩЕ: Кога България ще поиска извънредни доклади за приемането на еврото?

Фалирала ли е държавата

В момента излязоха последните данни на Евростат, които показват две неща, които са много важни за България и българската икономика. България е на последно място, т.е. най-нисък дълг към БВП в целия ЕС. Всички тези хора, които обясняваха как ще умрем от студ, как държавата била фалирала, в момента съотношението дълг към БВП е по-ниско от това, което заварихме в края на кабинета "Борисов" 3 и най-ниското в ЕС, което не се е случвало в цялата история, в която България е в съюза", заяви още Василев. 

Той обърна внимание, че второто нещо е, че не сме последни по доходи. "Отлепихме от дъното", каза Василев. 

Според него тези два показателя показват, че икономическият модел, който са заложили, работи за българските граждани. 

Той обърна внимание, че дефицитът е завършил на 1.9% при среден дефицит близо 3% дефицит, което значи, че сме под средния. ОЩЕ: Колко пари са ни нужни за живот: Отговаря бившият социален министър Христина Христова (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес