Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейската комисия осъди законопроекта на "Възраждане" за чуждестранните агенти (ВИДЕО)

12 септември 2024, 17:44 часа • 5840 прочитания

Европейската комисия осъди законопроекта за чуждестранните агенти, внесен в българския парламент от "Възраждане".

В проекта, внесен на 10 септември от проруската партия, се предлага отнемане на граждански права на хора и организации, които в продължение на една година са получили повече от 1000 лв. от чужбина. Преди месец, отново по предложение на "Възраждане", депутатите забраниха в училищата да се говори по ЛГБТ теми.

„Европейската комисия е запозната с предложението за закон за т.нар. чуждестранни агенти в България. Въпреки че не коментираме законопроекти, нашата обща позиция е ясна. Европейската комисия осъжда всички ограничения на демократичните ценности и фундаменталните свободи като свободата на изразяване, свободата на сдружаване и правото на участие в обществения живот“, обяви говорител на ЕК на брифинг днес, 12 септември.

Законопроектът беше наречен "пропутински" от коалиция ПП-ДБ. Делян Пеевски също имаше какво да каже по въпроса: Пеевски за проекта срещу чуждите агенти: "Възраждане" провокира демокрацията с руски закон.

Още: ПП-ДБ скочиха срещу закона за чуждестранните агенти на "Възраждане"

Какво може да се случи с България?

В Грузия подобен закон, копиран от Путинова Русия и прокаран от управляващата партия "Грузинска мечта", доведе до масови протести и сблъсъци между граждани и полиция.

Президентът Саломе Зурабишвили наложи вето, но и това не спря мнозинството в парламента. ЕК спря евроинтеграцията на Тбилиси, която наскоро получи статут на кандидат за членство в ЕС: Нов скандал в Грузия: Приеха 19 закона срещу ЛГБТ обществото.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес