Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екатерина Захариева уверява, че осиновяването ще става по-лесно

01 септември 2016, 12:37 часа • 2120 прочитания

Осиновяването трябва да е лесен и максимално щадящ процес с приоритетна грижа за детето, заяви днес министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Тя припомни, че текстовете в новия Семеен кодекс са разработени в широка работна група с участието на хора, които от години се занимават с това и са набелязали проблемите.

"Националното осиновяване ще става чрез национален съвет в Министерството на труда и социалната политика, по подобие на Съвета за международното осиновяване в Министерството на правосъдието. Така кандидат-осиновителите ще влизат в единен регистър и ще подават заявление на едно и също място", допълни Захариева. Процедурата ще е по-лесна и съкратена. Въведени са нов тип социални услуги в процеса преди и след осиновяване – професионална и психологическа помощ, допълни още тя в интервю за БНТ.

"Нашето законодателство в момента е едно от най-либералните в Европейския съюз по отношение на изискванията към кандидат-осиновителите. Няма пречка, ако те нямат брак, каквото е изискването в повечето страни. Нямаме ограничения за възраст, здравословно или финансово състояние. Съществува единствено изискване за минимална възрастова разлика от 15 години между осиновител и осиновен. Сега за първи път въвеждаме изискване за максимална разлика от 50 години. Така ще стимулираме хората в по-напреднала възраст да осиновят по-големи деца", обясни правосъдният министър.

Във връзка с ограничаване на възможностите за прекратяване на осиновяванията, министърът заяви, че съществуват доста случаи, в които разтрогването се инициира от осиновителя в период на обтегнати отношения. „В последните години случаите са 21. Това са огромни травми за децата и причина да предвидим отпадането на този текст. Остава възможността, в интерес на детето, прекратяване да се иска от прокуратурата и Агенцията за социално подпомагане.“

Екатерина Захариева каза още, че осиновителите трябва да бъдат стимулирани да разкриват на децата си, че са осиновени в подходяща за тях възраст.

„Години наред хората криеха, че са осиновители, тъй като се срамуваха. Почти няма случаи, в които дете да не узнае, че е осиновено и то в най-неподходящия момент. От около 3 години социалните работници, които провеждат курсове за кандидат-осиновители, специално ги подготвят как да кажат на децата си, че са осиновени. Крайно време е да променим манталитета си. Осиновяването не е нещо срамно и лошо, а благородно и обществото трябва да приветства и подпомага такива семейства. България е останала една от малкото страни, в която съществува тайна на осиновяването.“

По отношение на разкриването на произхода на осиновените министър Захариева заяви, че правата на биологичните родители са защитени, тъй като данните за тях ще бъдат предоставяни на пълнолетни осиновени или осиновители само след изричното им писмено съгласие. „Целта не е да разбиваме семейства, напротив. Единствено при съгласие на биологичните родители и с помощта на психолози ще се разкрива пълният произход.“

Осиновените обаче ще имат бърз достъп до данните за имена, дата на раждане, причини за предприемане на мярка за закрила, основания за осиновяване и здравословно състояние на осиновения, каквато възможност сега не съществува. „Знаете, че по сега действащия кодекс разкриването на данни за произхода става само, ако важни обстоятелства налагат това и то чрез съдебна процедура“. Министър Захариева призова в рамките на общественото обсъждане на проекта за промени на СК, всеки, които има предложения, да ги изложи.

Основната цел на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), е ускоряване на процеса, борба с корупцията по високите етажи и повече правата за пострадалите от престъпления, заяви още Захариева.

В открито разпоредително заседание по делата на първа инстанция ще се изчерпват всички възражения на страните за допуснати нарушения в досъдебната фаза, което ще ускори процеса.

Дава се възможността на пострадалите от престъпления също да подават жалба за забавяне на дела, както и да искат разумен срок за приключването им, каквато възможност съществува сега само за обвиняемите.

При образуване на досъдебно производство водещо ще е престъплението, а не извършителят. Новите текстове в НПК забраняват прокурорът да посочва извършител в акта за образуване на досъдебно производство, както и да пише „неизвестен извършител“. Извършителят ще става ясен едва, когато се съберат доказателства за повдигане на обвинение. Удължава се срокът за писане на мотивите по сложните дела, но се въвежда задължение съдът да оповести срока, в който ще ги напише при прочитане не присъдата.

На въпрос как ще коментира изявленията на председателя на Софийския районен съд Методи Лалов, че съдебни заседатели напускат заради новите текстове в Закана за съдебната власт, които предвиждат по всяко дело да има случаен избор на съдебни заседатели, Захариева заяви, че законът дава 6-месечен срок на Висшия съдебен съвет да изготви новите правила, а през това време се прилагат старите. „А задължение на председателя на съда е да организира работата на съда“, допълни Захариева.

По думите ѝ има съдилища, които отдавна прилагат това случайно разпределяне на съдебни заседатели по дела, като например Пловдивският районен съд, който също е доста натоварен. „Измененията в текстовете за съдебните заседатели са готвени и съгласуване с тяхната асоциация, за което им благодаря. Направихме всичко възможно да увеличим възнаграждението им и правата им“, каза правосъдният министър.

Тя допълни, че е готова на среща със съдебните заседатели, в случай, че имат конкретни предложения.

В заключение министър Захариева припомни, че правителството прави всичко възможно за да осигури добри условия за магистратите от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура. Само през последните месеци бяха осигурени около 6 млн. лв. за обзавеждане на новата им сграда.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес