Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екатерина Захариева: Ние сме експерти и затова сме министри, не заради някой друг

13 август 2014, 08:34 часа • 47770 прочитания

От няколко дена слушам и искрено се забавлявам на твърденията чий кабинет сме – на „Протестна мрежа”, на ГЕРБ. Ние сме назначени от президента, защото сме специалисти, които можем да влезем в министерствата и от първия ден да работим така, сякаш никога не сме излизали от тях. Това заяви вицепремиерът и бивш началник на кабинета на президента Екатерина Захариева в сутрешния блок на Нова телевизия.

Всеки кадър непрекъснато е свързван с някого. Самата аз съм започнала работа през 2003 година в МОСВ. Специално за Ваньо Танов – по негово време показателите на събираемост, за които съм чувала, демонстрират доста. Нека самият той също излезе и да обясни, призова Захариева.

Цената на тока

По отношение на цената на тока вицепремиерът изрази опасения, че ако нещата в енергетиката не се променят, не знае докога ще издържи разпределителната мрежа. НЕК има месечна загуба от 50 млн. лева. А ако мрежата не издържи, ще имаме режим на тока. Затова искаме формиране на Енергиен борд, чрез който да се решат тези проблеми, посочи Екатерина Захариева.

Захариева посочи, че от ДКЕВР вече са казали, че ще има увеличение на цената на тока. Хора, които доскоро управляваха и говореха как няма да има промяна, сега говорят и за до 10%, добави тя. ДКЕВР трябва да е професионален орган – според мен сега обаче на комисията се влияе и когато някой не е на власт, но хората в ДКЕВР са зависими от него и той даде команда да се вдигне цената на тока, защото вече опонентите му са на власт, това не е професионализъм, директно каза Захариева.

Според вицепремиера трябва да има такова изменение в закона, че да не се позволява лесна промяна на състава на ДКЕВР. Може би това е един фактор, който ги прави зависими. Не казвам, че сега те действат умишлено по определен начин, но само преди няколко месеца ДКЕВР говореше за резерви в системата, а вече не говори така.

КТБ

Лошата новина дотук е, че 13 млн. лева по програмата за саниране са блокирани. Но сметките на хората по програмата са на стойност от около 500 млн. лева и ще могат да бъдат отблокирани когато им потрябват, заяви Захариева във връзка с блокираните в КТБ пари по това перо.

На въпрос кога вложителите в КТБ ще могат да вземат парите си, Захариева не даде по-различен от Плевнелиев отговор – през октомври ще има резултат от проверките и чак след това ще се мисли.

Южен поток

Направихме проверка за разрешителното за строеж на „Южен поток” в Паша дере. Вече има 12 жалби срещу него, окомплектовани са и са внесени в съда, каза Захариева.

Съдът ще каже дали разрешителното ще мине или не. Аз и да искам, не мога да го отменя, защото така ще наруша принципите на правовата държава. По-интересното е, че ЕК иска да не се сключват нови договори за проекта, да се види изборът на строители и да не се заобикаля Третия енергиен пакет. Така че не мисля, че ЕС ще ни накаже заради подписаното от Десислава Терзиева разрешително за строеж в Паша дере, заяви Захариева.

Наводнението в Мизия

Вече се готви апликационната форма за солидарна помощ за Варна и Добрич, готви се и тази за Мизия. Щетите във Варна и Добрич са на стойност 240 млн. евро. В петък, 15 август, трябва се даде молбата за Варна и Добрич. Също в петък ще се реши колко пари да се отпуснат за Мизия от Фонда за бедствията. Нека кметовете по места са активни, нека да кандидатстват за европейски средства – от 1 юли регламентът вече е променен и се оказва помощ и за регионални бедствия, завърши Захариева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес