Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Едно наум: ЦИК отказа на Пеевски да участва на частичните избори на 20 октомври

09 септември 2024, 17:21 часа • 775 прочитания

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение, с което отказва да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" за участие в частичните избори на 20-и октомври в редица населени места в страната.

По този начин коалицията на Делян Пеевски няма да може да представлява оригиналната партия ДПС на вота седмица преди националните парламентарни избори на 27 октомври.

Сред тях са изборите за кмет на кметство Висока поляна, община Хитрино, област Шумен, за кмет на кметство Череша, община Руен, както и за кметове на районите "Одесос" и "Приморски" на община Варна, област Варна, за кмет на кметство Лозен, Столична община, област София и много други.

Още: Доган, Пеевски и обърканите лакеи на Прехода

Аргументът за решението е, че в заявената за регистрация коалиция участва и партия "Движение за права и свободи", която е регистрирана с Решение от 12-и септември 2023 г., и на основание на Изборния кодекс е недопустимо участието на една и съща партия самостоятелно и в коалиция за едни и същи избори. Аргументът за отказа е същият, с който от коалицията се искаше да докаже, че ДПС не е част от нея, за да се регистрира за парламентарния вот. Този отказ може да се разчете като знак какво ще бъде и решението на ЦИК при новата ситуация с регистрациите на двете крила на партията в изборите на 27 октомври.

Припомняме още, че по-рано днес ЦИК отказа регистрациите и на двете ДПС-та. Веднага след това обаче Джевдет Чакъров и крилото около Доган направи опит да регистрира оригиналното ДПС за изборите. На това решение Пеевски възропта пред ЦИК срещу регистрацията на ДПС без него.

 

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес