Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС на 0,2% от РБ, 1/3 от твърдия електорат се колебае дали да не подкрепи Местан

04 април 2016, 14:00 часа • 4442 прочитания

АБВ и "Атака" нямаше да влязат в парламента, ако изборите бяха днес, според национално представително социологическо проучване на "Екзакта рисърч", публикувано днес.

ГЕРБ продължава да бъде водеща политическа сила, за която биха гласували 24.3% от участниците в проучването. Втора си остава БСП с 13.2% подкрепа.

Изненадата е за третото място, което си оспорват ДПС (5.7%) и Реформаторският блок (5.5%). Причината е, че "Екзакта" отчита спад в подкрепата на ДПС, което неизменно се явява трета политическа, чийто рейтинг в някои периоди догонва този на БСП.

"Вторичният анализ показва, че около една трета от избирателите на ДПС се колебаят дали да не подкрепят новата формация на Лютви Местан. Към момента потенциалът на партията на Лютви Местан остава неясен, а нагласите на хората могат да се тълкуват единствено като пожелателни в бъдеще време", посочват социолозите.

Патриотичният фронт е пета политическа сила с подкрепа от 4.5%.

АБВ и "Атака" засега съхраняват шансове с подкрепа с 2.6% и 2.5% подкрепа съответно. Това ще им стигне, тъй като в анкетата има 30%, които казват, че не биха гласували на избори за никого, а при реални избори не би било така и процентите на двете партии всъщност отиват над 4 на сто. Същото важи и за резултатите на другите партии.

За друга партия биха дали гласа си 6.4% от участниците в изследването, а тези, които не са решили за кого да гласуват са 8.4%. Общо 26.9% са казали, че няма да гласуват.

През март правителството е одобрявано от 30% от българите, което е с 2% повече от февруари, а министър-председателят Бойко Борисов – от 44%. Недоволните от кабинета са общо 56% и според "Езакта" това най-често са хора на възраст над 60 години, както и респонденти с нисък стандарт и ниско образование, симпатизанти на БСП и на "Атака", предаде Mediapool.

Одобрението към работата на Борисов е по-висок дял от неодобрението сред избирателите на ГЕРБ и сред тези на РБ.

Съдът и прокуратурата продължават да бъдат институциите на дъното на класацията по обществено доверие (одобрявани са от по 10% от българите). Негативно мнение за работата на съда изказват 70%, а за прокуратурата – 69%.

Парламентът е одобряван от 15% от пълнолетните българи, което е с 2% повече в сравнение с февруари 2016 г. В същото време, обаче, неодобрението към Народното събрание продължава да бъде много висок дял. 71% от българите критикуват работата на парламента, в това число и над половината от избирателите на ГЕРБ. Най-критични са избирателите на БСП и на "Атака".

През март армията и полицията са одобрявани от по 34% от българите. Негативните оценки за работата и на двете институции остават по-високи дялове от позитивните. Неодобрението към работата на полицията е по-висок дял от неодобрението към работата на армията (49%:34%). През този месец недоверието към армията се редуцира със 7%, а към полицията – с 3%.

Президентът Росен Плевнелиев е одобряван от 31% от българите, а неодобрението му възлиза на 51%. Делът на добрите оценки за Плевнелиев остава без промяна за последния месец, а неодобрението към него намалява с 4%. Над средното е неодобрението към работата му сред избирателите на БСП, на "Атака" и на АБВ.

Лиляна Павлова остава най-одобряваният министър с рейтинг от 42.4%. Непосредствено след нея е Ивайло Калфин (41.5%), който качва най-много одобрение за изминалия месец – 7%. Калфин е одобряван както от леви, така и от десни избиратели, отбелязва "Екзакта". Следват Томислав Дончев (37.2%), Вежди Рашидов (35.8%), Красен Кралев, одобряван от (31.3%).

Подкрепата за здравния министър Петър Москов е 27.2% и се свива с 5% през последния месец главно за сметка на отдръпването на част от избирателите на ГЕРБ.

Цветан Цветанов е най-одобряваният лидер на парламентарна група с рейтинг от 25%, а непосредствено след него се нарежда лидерът на НФСБ Валери Симеонов с 24% одобрение. За последния месец с 3% намалява неодобрението към Цветан Цветанов, а неодобрението към Валери Симеонов нараства с 3%. Председателят на парламента Цецка Цачева е одобрявана от 27% от българите като този дял значително надхвърля обществената подкрепа за работата на парламента.

И през март няма значими промени в подредбата на най-одобряваните български политици. Първите петима, които се ползват с най-голяма обществена подкрепа са Йорданка Фандъкова (62%), Бойко Борисов (44%), Лиляна Павлова (42%), Ивайло Калфин (42%) и Томислав Дончев (37%).

Понастоящем националният омбудсман Мая Манолова е одобрявана от 31% от българите, а неодобрението ѝ не се променя за последния месец – 44%. Манолова разширява подкрепата за работата си както сред левите избиратели (одобряват я 71% от тях), така и сред избиратели извън левицата, при това сред хора, живеещи в различен тип населени места. В сравнение с февруари, обществената подкрепа за националния омбудсман нараства с 4%.

Изследването е национално представително проучване на пълнолетните българи, проведено в цялата страна между 17 и 25 март 2016 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка. Обхванати са 125 гнезда в 89 населени места на страната. Изследването е проведено в рамките на собствена изследователска програма на Exacta Research Group.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес