Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Донев: Не разбирам защо парламентът трябва да приема минималната заплата

22 декември 2022, 16:07 часа • 1998 прочитания

Не бих казал, че този бюджет не е социален - напротив, и не разбирам защо Народното събрание трябва да приема размер на минималната работна заплата. Това каза служебният премиер Гълъб Донев в парламента по време на дебатите по удължаване на закона за бюджета, след като стана ясно, че решението отива в ръцете на кабинета.

"Това винаги е било ангажимент и функция и задължение на МС, след консултации със социалните партньори, каквито се провеждат и днес," заяви Донев.

Той посочи, че не може да се съгласи и с твърдението, че бюджетът не е социален. "Всичките 6,6 процента дефицит са преди всичко от социални разходи, които са гласувани през 2022 г., с актуализацията на бюджета от юни и актуализацията на пенсиите от месец октомври тази година", допълни премиерът.

Той отговори на депутатски въпроси, свързани с разпоредби от удължаването на държавния бюджет, в които се предвижда възможност за 12 млрд. евро заем. От левицата настояха министър-председателят да даде неговите обяснения и виждания за какви разходи става въпрос. Още: Ваня Григорова: Брутна минимална работна заплата - такова животно няма

Донев коментира, че това са средства за гарантиране на падежи, които предстоят през март тази година за покриване на плащания по външни дългове, поети от България и гласувани от НС. "Вие сте участвали и знаете какви са тези 12 млрд. евро. Те не идват сега и днес вие сте били преки участници в гласуването на тези 12 млрд. евро", добави Донев.

"Не сте прави да внушавате на българските граждани, че има нещо скрито и задкулисно, което минава през Закона за удължаване действието на държавния бюджет 2022 г.", категоричен бе премиерът.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес