Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доган "неочаквано" загуби делото да има частен път до морския му сарай

15 август 2024, 09:57 часа • 33957 прочитания

В разгара на вътрешнопартийната битка в ДПС между Ахмед Доган и Делян Пеевски - почетният председател на движението понесе пореден удар.

Той загуби делото за частния път до т.нар. Морски сарай в Росенец. С решение от 15 юли 2024 г. Административният съд в Бургас остави без разглеждане жалбата на фирмите "Хермес Солар" и "Стрейтлайн". Те обжалваха оттеглено решение на Бургаския общински съвет, касаещо улицата.

Още: Историята на Морския сарай на Доган

Заплетената съдебна битка

През март тази година Върховният административен съд (ВАС) отреди победа за Доган по делото, като остави в сила решение на Бургаския общински съвет улицата към сарая да се превърне от общинска в частна. Тогава бе отхвърлена жалбата на малка фирма и физическо лице срещу това решение: Още една успешна стъпка в съда за Доган, за да има частна улица до сарая му в "Росенец".

Интересното е, че Бургаският общински съвет сам оттегли решението си и така всичко дотук стана безпредметно.

В сила обаче остана още една жалба - срещу оттеглянето на решението от страна на Бургаския общински съвет т.е. жалба частната улица да си остане по първоначалния план на съвета. Обжалването бе на фирмите "Хермес Солар" и "Стрейтлайн". Така ВАС върна жалбата за разглеждане от Бургаския административен съд.

Познати лица

"Хермес Солар" се управлява от Данаил Папазов – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в правителството на Пламен Орешарски в периода от 2013 до 2014 г. През октомври 2017 г. неговият син Станислав Папазов и дъщеря му Ивелина Папазова, чрез фирмата си "Сигда", купуват ТЕЦ "Варна" от ЧЕЗ чрез конкурсна процедура. На 7 август 2018 г. 70% от дяловете на фирма "Сигда" са придобити от Ахмед Доган. Наскоро обаче и там имаше развитие: Доган оставя Данаил Папазов начело на ТЕЦ Варна.

Собственик на "Стрейтлайн" е Калин Тихолов, известен като "архитекта на Доган" (вижте фирмата в базата данни на Bird за Търговския регистър, СЕБРА, НАП и т.н.).

Новото решение - пълен обрат

През юли съдия Йовка Бъчварова от Административен съд - Бургас приема, че атакуваните решения на Бургаския общински съвет не притежават характер на индивидуални административни актове и следователно не подлежат на съдебен контрол от административните съдилища. Жалбата е оставена без разглеждане, става ясно от решението по делото, образувано още на 16 септември 2020 г.

Най-важната точка (т. 1), която ОбС-Бургас приема през април 2020 г., а после отменя, гласи: "Одобрено е изменение на ПУП-ПРЗ в кв.1, кв.2 и кв.10 в територията на лесопарк „Росенец” [населено място], с което се преконфигурира частично уличната мрежа и кварталите, обособяват се нови квартали 11, 12, 13 и 14, преконфигурират се УПИ и се урегулират имоти, за които се обособяват нови УПИ, с приложена редукция по реда на чл. 16 от ЗУТ, с функционално отреждане и предвидено ново застрояване с градоустройствени показатели, в съответствие с утвърдените с ОУП на [населено място], подробно описани в матрица, съгласно приложения проект за изменение на ПУП-ПРЗ, който е неразделна част от решението".

Сега предмет на съдебна проверка е решението на ОбС-Бургас, взето на заседанието на 28.07.2020 г., с което се оттегля решението по т. 41 от проведеното на 28.04.2020 г. заседание, но в частта му по подточка 2 (за одобряване на проекти за предварителни договори, съгласно приложените договори) и по подточка 3 (за даване на съгласие, след влизане в сила на изменението на ПУП-ПРЗ, да се сключат окончателни договори за прехвърляне на частите от ПИ, съгласно приложените предварителни договори).

"С оглед изложените факти жалбата, въз основа на която е образувано настоящото дело, се явява недопустима и следва да се остави без разглеждане, а образуваното съдебно производство – да бъде прекратено", гласи решението на Бургаския административен съд.

Мотивите са, че сключването на предварителен договор за прехвърляне на части от имотите, предмет на разработката, е условие за одобрение на изменението. В случая обаче изменението на ПУП-ПРЗ е одобрено, без да са били сключени предварителните договори, като със същото решение са одобрени проектите на предварителните договори, носещи подписи на лицата, представляващи дружествата - жалбоподатели, но не и на кмета на Община Бургас. В подточка 4 ОбС Бургас е дал съгласие за сключване на окончателни договори. Така избраното процедиране е подлежало на контрол за законосъобразност в производството по обжалване на решението по подточка 1 – за одобрение на ПУП-ПРЗ, което не се е случило, тъй като жалбите срещу изменението са оставени без разглеждане.

Определението може да се обжалва от Ахмед Доган пред Върховния административен съд с частна касационна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му на страните, гласи определението.

Председател на ВАС е Георги Чолаков: Лостовете на Пеевски в съда: Христо Иванов ги посочи поименно.

Войната Пеевски-Доган

Откакто в ДПС започна голямото разцепление към "полюсите" Ахмед Доган и Делян Пеевски, проблемите за почетния председател се натрупаха. Комисията за противодействие на корупцията (КПК) наскоро свърза рекордния кредит от ББР за фирма на Румен Гайтански - Вълка с дълговете на ТЕЦ-а на Доган.

Това доведе до нахлуване на антимафиоти в офиси на конкретни фирми в София и Кърджали: Заради кредит от ББР: Претърсват имоти на Румен Гайтански - Вълка.

Започнаха и проверки на фирми, приближени до бившия кмет на Кърджали Хасан Азис, считан за близък до Доган: Акция и в Кърджали: Проверяват фирми, приближени до Хасан Азис.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес