Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите пак гонят джендъри: Приеха закон от Путинова Русия за цензура на ЛГБТИ (СНИМКИ)

07 август 2024, 13:05 часа • 3305 прочитания

В две последователни четения депутатите приеха промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от "Възраждане".

Предложението цели да забрани "пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в българските училища и в тяхната непосредствена близост". Според вносителите тази стъпка е необходима за защитата на традиционните семейни ценности и за възпитанието на младите поколения в духа на българската културна и правна традиция. 

Напълно очаквано, трибуната на пленарна зала бе използвана за разпространение на дезинформация и пропаганда с предизборни цели.

Още: Путин лично превключи на антиджендър пропаганда (ВИДЕО)

"Традиционните религии у нас не подкрепят подобен тип пропаганда. В нашите училища няма място за такъв тип образование. Това няма нищо общо с толерантността към различните. Който има различна сексуална ориентация, има цялата толерантност на обществото. Но децата са друго, децата трябва да бъдат оставени да се развиват по Божиите правила. Трябва да възпитаваме деца си по промисъла, че полът е бинарен, както е замисълът на нашия Творец", посочи зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Групата на Пеевски ще подкрепи законопроекта на първо четене.

Бившият лидер на БСП и депутат Корнелия Нинова също използва случая за предизборни и пропагандни цели, показвайки от трибуната на пленарната зала учебник, който, според нея, бил разпространяван в системата на училищното образование и децата учили от него. С репликите "Не пипайте децата!" тя отново преповтори позициите на БСП по темата със сексуалните различия, като не пропусна да припомни и действията на партията по отношение на Истанбулската конвенция.

Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ подчерта, че няма нито един доказан случай подобен тип "учебници" да са влизали в класните стаи и няма нито едно дете, което да го е прочело или да е учило по него.

Да отговори от трибуната на Корнелия Нинова излезе и депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев. Той поиска повече подробности за случаите в чужди държави, където по думите на депутатката от левицата момчета са принуждавани да се обличат в женски дрехи, като отбеляза, че това разяснение е важно, тъй като там има и български общности. Георгиев призова Корнелия Нинова и да каже кое е българското училище, в което се разпространяват споменатите от нея материали за сексуални отношения между лесбийки.

"Г-н Георгиев, вие наскоро станахте баща – как се записахте в акта за раждане, като родител 1, родител 2 или като баща", каза в отговор Нинова. Тя се закани да качи в социалните мрежи споменатите от нея материали, съдържащи термините "фингъринг", "трибадизъм" и "фистинг".

Още: Урок по хромозоми от професор: Не може да ти поникне хромозома с допинг

Според депутата от ГЕРБ-СДС Тервел Георгиев законопроектът не следва да бъде подкрепян. "Не може да бъде пропагандирана сексуална ориентация - това е все едно да бъде пропагандирана расова или народностна принадлежност. Може обаче да се популяризира идеята за толерантност или нетолерантност към сексуалната ориентация. Самият факт, че подобен законопроект е внесен в държава член на ЕС показва, че проблем с тази толерантност или нетолерантност съществува", заяви Георгиев, като отбеляза, че подобен законопроект е приет в Русия: "Чухме, че такъв законопроект има в Путинова Русия, но аз твърдя, че тези които сменят знамето на страната си и на Европейския съюз с шареното знаме на нетрадиционната сексуална ориентация, са истинският враг на Европа, те ерозират Европа".

Снимка: Getty images

По думите на депутата от "Има такъв народ" Силви Кирилов полът се определя генетично, социално и психологически. "Има осем интерсексуални състояния и те са обект на медицината", каза той.

Как е в Русия?

През декември 2022 г. руският диктатор Владимир Путин подписа закон, който забранява т.нар. пропагандата на ЛГБТ общността, педофилията и смяната на пола. В обхвата му влизат всички възрасти. Преди това руското законодателство забраняваше тези действия само сред непълнолетни. Година след подписването на новия закон, в края на 2023 г., Върховният съд на Русия обяви ЛГБТ движението за „екстремистко“. С това Москва забрани дейността на организациите и активистите за правата на хомосексуалните, бисексуалните и транс хората.

Това се случи, след като две седмици по-рано руското правосъдно министерство поиска от съда да определи „международното социално ЛГБТ движение“ за екстремистка структура. Съдебното решение провокира страхове в Русия, че ще послужи за репресии не само спрямо хора с различна сексуална ориентация, но правозащитници.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес