Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите отрязаха предизборните напъни на ИТН за по-лесни референдуми

19 септември 2024, 11:12 часа • 679 прочитания

В един от последните си работни дни депутатите отхвърлиха за пореден път предложени промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложени от "Има такъв народ".

Подкрепата си към идеите дадоха депутатите на вносителите, както и тези на БСП, на "Възраждане" и нечленуващи в група - 81 гласа. Против бяха 30 депутати (от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ), а 80 се въздържаха (от ГЕРБ, ДПС-Пеевски и ПП-ДБ). Законопроектът на партията на Слави Трифонов влиза не за първи път в пленарна зала.

Още: Парламентът отряза ИТН - прагът за референдумите няма да се пипа

С промените се предвиждаше засилване на инструментите на пряката демокрация на гражданите, като сред основните предложения с предизборен привкус бяха:

  • минимално необходимият брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми да е определен в закона не в твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждани с избирателни права, а като съотношение на същата база;
  • намаляване на праговете за валидност на референдумите и премахването на прага при определяне на резултатите от референдум;
  • облекчаване на технологичните правила за събирането на подписката и за двата вида референдуми и др.

Още: Купуването и продаването на гласове е престъпление, но малко

По време на дебата депутатите спориха за това що е то пряка демокрация и кой опитва да използва популистка и предизборна риторика в името на дребни политически дивиденти. Чуха се остри реплики между ИТН и Явор Божанков от ПП-ДБ, а от ГЕРБ изразиха позиция, че референдумите като инструмент на демокрацията всъщност изхабяват от смисъл политическите партии.

"2016 г. не приеха идеите ни за промяна на политическата система, преди седмица самият Бойко Борисов говореше за това - в нея да се вкара мажоритарен елемент. Виждате, неговата парламентарна група как действа в зала, когато стане въпрос за референдуми. Нямат желание. Нямало време парламентът да се занимава с това, защото бил нелегитимен. Ами, тогава да отпаднат всички закони, които този, според тях, нелегитимен парламент, прие досега. Когато имат интерес от това да усвояват средства, крадат пари от държавата и смазват живота на всеки български гражданин, законите минават в удобство на тези, които са на власт. Когато обществото има интерес от това да бъде питано и да участва в процесите на държавата, те нямат интерес и се самообявяват за нелегитимни", каза Станислав Балабанов от ИТН.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес