Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите на Пеевски са "против" антикорупционната декларация на ПП-ДБ

15 юли 2024, 17:59 часа • 5682 прочитания

Депутатите на ДПС - т.е. тези, които застават около съпредседателя Делян Пеевски и все още са в парламентарната група на партията - няма да подкрепят декларацията на ПП-ДБ за антикорупционна реформа в рамките на 50-ото Народно събрание. Това се разбра от думите на зам.-председателя на парламента от движението Йордан Цонев на 15 юли.

Още: "Идва Видовден!": Коалицията иска подкрепа за седем закона, за да предложи правителство

Той говори пред журналисти малко след като "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха от президента Румен Радев на "Дондуков" 2 да забави връчването на втория мандат с три месеца. Причината - коалицията иска да предложи за гласуване в Народното събрание декларация със 7 законодателни мерки, с която да задвижи парламента и да потърси мнозинство.

Още: ПП-ДБ поиска време от президента, преди да връчи втория мандат

"Изнасилване на Конституцията"

Като „поредния брутален опит на ПП-ДБ да изнасилят Конституцията” - така Цонев определи искането на „Продължаваме промяната – Демократична България”.

Снимка: БГНЕС

„Президентът ги върна в реалността. Тече процедурата по чл. 99 от Конституцията, която предвижда съставяне на мнозинство за избор на правителство. Те отидоха да му съобщят, че искат да правят законодателни промени. Денков каза, че ще ловят корумпираните в парламента. Не разбрах тези хора в реалността ли са, къде са. Хората, като чуят ПП-ДБ да говори за корупция, се сещат за пудели, пачки и контрабанда... Не знам с какъв акъл го правят”, каза Цонев, припомняйки скандала с Агенция "Митници" и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Още: "Трият ни постовете": Цонев се оплака от група за Доган във "Фейсбук" и каза кой заплашва етнически турци (ВИДЕО)

„После чухме, че трябва да се приеме декларация, с която народните представители да се задължат да приемат определени закони. Нали си представяте това какво издевателство е с Конституцията? Предварителен ангажимент за определен закон, предварително съгласие за приемане на един закон категорично противоречи на реда, описан в Конституцията”, добави депутатът от ДПС и пак повтори, че това било "издевателство" с основния закон.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес