Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков изброи условията да има правителство на ПП-ДБ

16 юли 2024, 08:52 часа • 3143 прочитания

Председателят на групата на ПП-ДБ в 50-ото Народно събрание акад. Николай Денков изброи условията да има правителство с втория мандат. Това стана ясно от участието му в сутрешния блок на бТВ. 

"Едно управление има смисъл, ако може да направи нещо полезно. Няма да съставим правителство, ако няма мнозинство в парламента, което е готово да работи и да постига позитивни резултати", обяви Денков. Според него, или ще има мнозинство да се направи нещо полезно, или те ще предадат властта, за да се ходи към трети мандат и избори.

Той подчерта, че разговорът за правителство може да започне само когато са приети всичките антикорупционни закони, голяма част от които са внесени и само чакат правна комисия да заработи и да ги разгледа, което по думите му е друго условие на ПП-ДБ.  ОЩЕ: ПП-ДБ поиска време от президента преди да връчи втория мандат

ПП-ДБ поиска време

ПП-ДБ трябва да получи втория мандат след разцеплението на ДПС. То промени подредбата на партиите в парламента и направи ПП-ДБ втора политическа сила.

Припомняме, че вчера от формацията поискаха време преди президентът да им връчи втория мандат. Причината - довършване на антикорупционната реформа с цел недопускането на корумпирани политици в Народното събрание. ПП-ДБ постави като условие намирането на антикорупционно мнозинство от 160 народни представители, за да направи опит за съставяне на кабинет. Те ще внесат декларация със седем законодателни мерки, за да опипа почвата за евентуално мнозинство. 

Няма да има кабинет, ако получат веднага мандата

Председателят на групата на ПП-ДБ в парламента отрече искането им да е в противоречие с Конституцията, тъй като основният ни закон изисква президентът да помогне за сформирането на правителство.

Той припомни, че в 48-ото Народно събрание държавният глава е осигурил такова време, давайки възможност на партиите да търсят решение. "Смисълът на конституционната процедура е да се търси мнозинство за редовно павителство. Ако искате да няма правителство, всичко го ускорявате и отиваме на избори. Ако искате да има, трябва да видите какво може да обедини мнозинство в този парламент", добави Денков.

Денков коментира условието на Радев, че иска да види дали би могла да се събере подкрепа от 160 депутати. "Това е доста сериозно изискване. Ако се види дали има такава подкрепа, тогава ще реши дали да връчи веднага мандата, което означава да го върнем", уточни Денков. ОЩЕ: Надежда Йорданова отрече да нарушават Конституцията: Няма срок за връчване на втория мандат

Трите цели на ПП-ДБ

Акад. Денков уточни, че ПП-ДБ има три цели, като по думите му първата е да освети най-големия проблем в българската политика, а именно корупцията във високите етажи на властта и неработещата правосъдна система. 

"Втората цел е да се види кой къде се намира. Третата цел е, когато стана ясно кой от коя страна е, тогава може да видим има ли основа за подкрепа на правителство", заяви Денков.

"Нека да видим другите къде са. Ако ще отиваме на избори, да е ясно, че нищо смислено не може да се направи в това Народно събрание и защото всеки се е позиционирал от едната или от другата страна на тази линия", добави Денков. 

По думите му трите месеца са изчислени, за да може цялата тази работа да бъде свършена.

Днес Денков уточни, че подписването на декларацията, която ПП-ДБ предлагат, не означава нищо. "Това, което ясно казахме вчера е, че искаме тези закони да бъдат приети. За това ни трябва време", подчерта Денков. 

Водят ли се разговори?

Денков уточни, че в момента няма лидерски разговори. "В момента подготвяме една контактна група, която ще работи с юридическите експерти. Тези, които могат да погледнат конкретните текстове, за да може да се информират лидерите дали са готови да пристъпят към гласуването на декларацията", добави Денков. Той добави, че част от тези закони вече са внесени, като планът изисква веднага да заработят правната комисия в парламента.  ОЩЕ: Да се изчисти парламентът от тези, които не знаят къде са

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес