Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

23 април 2024, 23:37 часа
Реклама

Делян Пеевски лично се обадил да покани Елена Йончева за листата на ДПС за евровота. Това сподели самата евродепутатка, която влезе в сегашния Европарламент, издигната от БСП.

Още: Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

„Делян Пеевски ми се обади лично. Покани ме в сградата на Народното събрание. Той направи това предложение преди три дни. Казах, че трябва да помисля. Обясних, че ще приема, ако имам правото да отстоявам това, което съм отстоявала и досега", подчерта тя пред bTV.

Още: Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

„Приемам номинацията на ДПС като оценка за всичко, което съм свършила в Европейския парламент за България“, обясни евродепутатът Елена Йончева. „Зависимости от какво? Всичко, което съм правила в тази сграда, показва, че аз нямам зависимости. По моя инициатива беше направена резолюция за България, в която се посочва, че имаме сериозни проблеми с върховенството на закона, свободата на медиите и правосъдната система. За да извоюваш такава резолюция, това показва, че няма зависимост“, категорична беше Елена Йончева.

Още: Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

„Бих приела покана от партия, която ми дава свободата да продължа тези битки. Предстои законодателство, свързано с трафика на хора. Работя и по медийния акт. Тази свобода си я давам аз. Като журналист и политик аз самата съм гаранция за свободата си“, добави евродепутатът.

Още: Възход и падение: И Йончева мина под крилото на Пеевски

През 2019 година Елена Йончева водеше листата на БСП за евроизборите. Надпреварата за първото място в евролистата бе между нея и председателя на Партията на европейските социалисти тогава и евродепутат Сергей Станишев. Кандидатурата на Йончева бе подкрепена с 95 гласа, а тази на Станишев - със 75. Двамата запазиха тогава добрия тон по време на предизборната кампания, въпреки че Сергей Станишев критикува Корнелия Нинова за подредбата на листата. Само година по-късно отношенията между Елена Йончева и ръководството на БСП са влошиха. Йончева критикува Корнелия Нинова, а социалистите свалиха политическото си доверие от евродепутата.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес