Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делян Добрев и Асен Василев отричат да са плащали за АЕЦ Белене

07 октомври 2013, 09:53 часа • 52176 прочитания

Твърденията, обвиненията и неяснотите около АЕЦ „Белене” продължават да се увеличават, след като три страни по проекта дават различни версии за състоянието и бъдещето му.

Според собственика на сдобилата се със скандална слава компания „Риск Инженеринг” Богомил Манчев реално спиране на проекта не е имало. Той заяви, че АЕЦ „Белене” е стопиран с решение на Министерския съвет, а не на Народното събрание и след това „Риск Инженеринг” е водил преговори за договора. „От НЕК поискаха редуциране на параметрите на контракта, а не прекратяване”, подчерта Манчев в сутрешния блок на bTV, но отказа да каже колко пари трябва да получи заради консултантски услуги по проекта.

Същевременно двамата министри на енергетиката, които се посочват като държавните субекти, решили да не прекратяват плащанията по „Белене” – Делян Добрев и Асен Василев, категорично заявиха, че не са разпореждали плащания по проекта. „Докато аз бях министър при управлението на ГЕРБ, спряхме проекта. Подписът под докладната за спирането е моят. Ако искахме плащанията да продължат, нямаше да внесем докладна за спирането му. Не вярвам, че нито аз, нито моите колеги, сме подписвали плащания”, заяви Делян Добрев.

От своя страна Василев добави, че по време на управлението на служебното министерство не е правен нито един превод към „Риск Инженеринг” и няма нито една издадена фактура. "Първата фактура е пусната на 29 май в късния следобед, когато властта се предава между служебното и правителството на Пламен Орешарски. Абсолютно съмнителна е тази фактура. Влизайки като министър поисках всички договори на Български енергиен холдинг (БЕХ), за да не се допускат подобни проблеми", заяви Василев, визирайки изнесените от Мария Капон документи по случая. Василев каза още, че договорът с „Уоли Парънс” не е бил намерен в МИЕТ, докато той е бил министър. Самата Капон също беше включена в разговора и тя заяви, че „незнанието не оправдава никого”.

Същевременно Богомил Манчев заяви, че има бизнес отношения с „Уоли Парсънс”, а не с държавата. „Уоли Парсънс” е компанията, която има отношения с държавата и затова обвинението, ако има такова, не трябва да се срещу мен.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес