ДБГ: ГЕРБ и Патриотите да не пипат пенсионната система

1707
ДБГ: ГЕРБ и Патриотите да не пипат пенсионната система
Снимка: ДБГ

 ГЕРБ и Обединени патриоти да не пипат пенсионната система „на тъмно“ без обществен дебат и консенсус. Призоваваме бъдещите коалиционни партньори да спрат с популизма и да не увеличават и без това прекомерната данъчна и осигурителна тежест върху хората и бизнеса, като по този начин се задълбочи обедняването на българския народ. Това пишат от партията на бившия образователен министър Меглена Кунева - ДБГ в позиция, изпратена до медиите.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че ГЕРБ и бъдещите им коалиционни партньори Обединените патриоти са се разбрали за размера на минималната пенсия. Това беше един от най-спорните моменти, който разделяше двете формации.

Публикуваме пълната позиция на ДБГ:

Припомняме, че за увеличаването на минималната пенсия от 161,38 лв. на 200 лв. са необходими допълнително над 300 млн. лв. на година от държавния бюджет. Към тази сума следва да се прибави и сумата от 700 млн. лв. за пропорционалното увеличаване на всички останали пенсии, извън минималната, като общите допълнителни разходи, които ще излязат от държавния бюджет за планираното увеличение на пенсиите са над 1 млрд. лв. Ако тръгнем по този път да се увеличават социални плащания без насрещни приходи, то ще се стигне до гръцкия сценарий на прекомерна държавна задлъжнялост.

„Движение България на гражданите“ винаги сме защитавали правото на достойни старини на възрастните хора чрез заплащане на справедливи пенсии. Повишаването на пенсиите е необходимо, но то не бива да става самоцелно при липса на достатъчно допълнителни приходи в държавния бюджет, каквито на този етап няма.

ГЕРБ и Патриотите се разбраха за пенсиите

ГЕРБ и Обединените патриоти са стигнали до съгласие по темата за размера на минималните пенсии. Това обяви зам.-председателят на ГЕРБ Ц...

ДБГ сме за увеличаването на пенсиите за сметка на парите, които ще останат в бюджета чрез затягане на контрола при незаконното източване на стотици милиони за инвалидни пенсии, за което многократно настоявахме в рамките на 43то Народно събрание, но до този момент не е факт.

ДБГ сме категорично против повишаване на пенсиите чрез увеличаване на размера на осигурителните вноски, които се удържат ежемесечно от всяко възнаграждение или чрез теглене на заеми за покриване на новооткрити дупки в бюджета всяка година. Едно такова решение ще добави още една канара върху и без това смазаните работещи хора и предприятия в страната.

ГЕРБ преди две години бяха на път да сринат пенсионния модел на държавата с опита си за национализация на активите в частните пенсионни фондове и единствените, които се противопоставиха остро и спряха това безумие, бяхме ние от Реформаторския блок. При отсъствието на Десницата в парламента и явното залитане към популизма на партиите, част от 44то Народно събрание, очакваме нов опит за промяна на пенсионния модел.

Ето защо, „Движение България на гражданите“ настояваме бъдещото правителство да не увеличава съществуващата данъчна и осигурителна тежест и в кратки срокове да предприеме незабавни дествия по затягане на контрола за отпускане на инвалидни пенсии и само след като се установи колко пари са спестени от запушване на пробойните в системата, тогава да се вземе решение за увеличаване на пенсиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика