Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДАНС: Русия е основната заплаха за сигурността, сянката на Кремъл е по границите ни

31 май 2024, 16:01 часа
Реклама

Рисковете за сигурността през 2023 г. нарастват в резултат на действията на глобални и регионални субекти, конкуренцията за влияние и достъп до ресурси и ескалацията на конфликтите в Черноморско-кавказкия регион, Близкия изток и Африка. Това гласи оценката на средата на сигурност за България, част от годишния доклад на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Отчитат се продължаващата агресия на Русия срещу Украйна и зловредните хибридни кампании на Москва, които остават „основен ерозиращ средата фактор“. А нарастващата настъпателност на Китай за проекция на сила го позиционира като системно предизвикателство за евроатлантическата сигурност, отчитат от ДАНС.

Още: Китай с ясен сигнал: Не го интересува бързо постигане на мир в Украйна

Руската агресия - Путин и неговите проксита

В доклада се посочва, че поведението на Русия генерира нарастващи заплахи за глобалната сигурност. „Засилват се опасенията за възможна руска агресия и към други страни. Усилва се реториката на режима в Кремъл за възможно използване на ядрено оръжие. За противодействие на налаганите санкции и на нарастващата международна изолация Русия се фокусира върху укрепване на стратегическите отношения с Иран, Китай и Северна Корея“, гласи оценката.

Още: Западни ракети по Русия в защита на Украйна: Медведев пак заплашва с ядрено оръжие

Според ДАНС стремежът на Москва за подкопаване единството и възпрепятстване на разширяването на НАТО е постоянен. За целта диктаторът Владимир Путин прилага хибриден подход, в това число чрез използване на приятелски настроени трети страни – т.нар. проксита, информационни операции, кибер активности, специални служби, икономически и културни зависимости, миграционни канали и др.

Още: ЕС измисли как да заобиколи Орбан, за да отреже парите на Путин

Отчита се негативното отношение на руската война в Украйна върху Черноморския регион, включително по отношение на екологичната сигурност, транспорта, туризма и инвестиционния климат. Запазва се рискът от мащабни замърсявания с трансграничен ефект при засягане на ядрени централи, химически или нефтени съоръжения, отчитат от ДАНС. Продължаващите инциденти с плавателни съдове и авиация и провежданите от Русия военноморски учения възпрепятстват свободата на корабоплаване и въздухоплаване в Черно море, в това число в българската изключителна икономическа зона.

Снимка: Getty Images

Нестабилната ситуация в Близкия изток е проблем, но и тази на Балканите

През 2023 г. преки негативни проекции върху националната сигурност на България оказват и процесите на дестабилизация в държави от Балканския полуостров, ескалиралият конфликт в Близкия изток, напрежението в Югоизточна Азия (Китай и Тайван) и Северна Африка, гласи докладът.

В Западните Балкани се запазва потенциалът за ескалация на напрежение, съпроводена с прояви на насилие и опити за промени на установени държавни граници. „Основен дестабилизиращ фактор остават реваншистки доктрини на отделни страни, които кореспондират с интересите на външни фактори за възпрепятстване процесите на интеграция на западнобалканските страни към европейските и евроатлантическите структури и за прокарване на влияние“, пише в доклада, като не са посочени конкретни имена на държави. Вероятно обаче става дума за Сърбия и Северна Македония – мнозина анализатори считат, че зад тях стои кампанията на Кремъл за прокарване на руското влияние на Балканите.

Още: Сърбия стои зад скандала в Скопие, а по-далеч е сянката на Кремъл: Говори Николай Кръстев (ВИДЕО)

Че става въпрос за Скопие, говорят и следващите редове в доклада на ДАНС: „В региона се наблюдава и засилен говор на омразата срещу България, включващ в отделни случаи и физически посегателства срещу определящи се като българи граждани на други държави. Злонамерени външни намеси влошават съществуващите етнически и религиозни разделения и проблеми, както и вътрешнополитическата и икономическата нестабилност в някои страни“.

Организираната престъпност, корупцията и проблемите с радикализацията на мюсюлманското население също са във фокуса на ДАНС.

Още: Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

От ДАНС отбелязват дестабилизиращия ефект върху сигурността, дело на нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г., който прерасна във война. Междувременно нападенията на йеменските бунтовници хути ограничават свободата на корабоплаване в южната част на Червено море и Аденския залив. Всичко това води до миграционни процеси, подпомагани все по-добре от организирани престъпни мрежи, гласи докладът.

Снимка: Ивицата Газа, Getty Images

Кибератаките от чужбина са голяма опасност

През 2023 г. нараства ролята на специалните служби в рамките на хибридния инструментариум за въздействие на българска територия. Приоритетните им цели остават влияние върху процеса на вземане на политически решения у нас, както и създаване на позиции за придобиване на информация на централно и местно ниво. Интересите на чуждите специални служби у нас продължават да са насочени приоритетно към: външната политика на България в контекста на съюзническите ангажименти по линия на НАТО и Европейския съюз; двустранните отношения с отделни държави; политиката и способностите в сферата на отбраната и сигурността; процесите във вътрешнополитическата, социалната и икономическата сфера, както и към аспекти от образованието, науката и културата; земляческите структури у нас и българските общности зад граница.

В контекста на нарастващата глобална нестабилност вследствие на разширяването на конфликта в Близкия изток и продължаващата руска агресия в Украйна, с висока степен на вероятност през 2024 г. ще се запази високият интензитет на посегателствата срещу националната сигурност, свързани с операции на чужди специални служби, зловредни информационни кампании и кибератаки, казват от ДАНС и обещават контрадействия.

Службата заявява, че през миналата година е изпълнила в пълен обем законовите си ангажименти за противодействие на чуждите служби. От приложените примери се вижда, че най-често става въпрос за пресичане на дейността на руски и беларуски граждани.

Още: Главчев: Някои пак показаха способностите си за хибридни атаки и дезинформация

Спиране на терористи в България

ДАНС е извършила поредица от контратерористични операции в България и е включила 221 лица в списъка на нежеланите у нас чужденци, подозирани в съпричастност към терористична или екстремистка дейност, гласи още докладът. Други 14 души са изгонени от България за извършвана логистика или съпричастност към терористична дейност, а на 15 заподозрени в тероризъм е отказано да влязат в страната.

ДАНС дава и примери - на 10.01.2023 г. в Стара Загора е задържан чужд гражданин, издирван от турските власти за съпричастност към атентата в Истанбул (13.11.2022 г.). На 25.04.2023 г. в София пък е арестуван алжирец, на когото през 2022 г. е наложена принудителна административна мярка въз основа на данни за осъществяване на логистично подпомагане на терористичната организация „Ислямска държава“.

В края на октомври м.г. в София е задържано лице, заснело видеоклип с призиви за радикални действия спрямо израелски граждани и израелски и американски обекти. Месец по-късно, пак в София, е арестувано лице, обявено за издирване от австрийските власти за участие в престъпна дейност, свързана с „Хамас“.

От ДАНС успокояват, че въпреки динамиката в глобален мащаб, през 2023 г. не са отчетени фактори, които да налагат необходимостта от повишаване на нивото на терористична заплаха за България. "Страната не е пряко засегната от терористична дейност и няма данни за планиране/подготовка на нападения на българска територия или срещу български интереси в чужбина", казват от агенцията. "Процесите в близки региони продължават да мотивират оценка за наличие на потенциална терористична заплаха за българските интереси, както и за възможно засягане на български граждани при нападения в други държави".

Още: След редица унижения: Руските шпиони пак са в играта и са по-опасни от всякога

ДАНС е предала на българската прокуратура и данни за извършени престъпления против мира и човечеството на територията на Украйна от членове на руската частна военна компания „Вагнер“. В Софийската градска прокуратура е образувана прокурорска преписка, става ясно от доклада.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес