Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДАНС да установи има ли престъпление: Ген. Гяуров за гласуването в ООН за Сребреница

03 юни 2024, 09:25 часа • 1805 прочитания
Реклама

Работа на ДАНС е да установи дали евентуално не са налице данни за някакво престъпление. Това каза бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров относно действията на премиера Димитър Главчев за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна в позицията на страната ни от „За” на „въздържал се” в последния момент преди гласуването.

Според Гяуров през 2024 г. ще се запази високият интензитет на посегателствата срещу националната сигурност, свързани с операции на чужди специални служби, зловредни информационни кампании и кибератаки.  

ОЩЕ: Главчев: Няма скандал с позицията за Сребреница

„Докладът на ДАНС е рутинен. Няма нищо необичайно и бомбастично. Като тематика повечето неща вече са били обсъждани. ДАНС има предвид не толкова Сребреница, колкото Северна Македония. Западните Балкани се оказват една сериозна „язва”. Като всяко нестабилно място, то предоставя възможност чужди интереси да влияят и да продължат да дестабилизират обстановката”, каза той.

Ген. Гяуров коментира и темата за опасения за руска агресия към други страни, освен към Украйна. „През последните седмици през голяма част от европейските държави преминаха съобщения за опасения не просто от пропагандни действия, а действия, свързани с дестабилизиране на икономиката, палежи, саботажи, транспортни средства и енергийни системи. При положение, че това се случва в рамките на цяла Северна и част от Западна Европа, имаме сериозни основания да се притесняваме и ние”, добави още бившият шеф на разузнаването.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес