Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Да заповядат": СДС не се плаши от партия на Радев

01 февруари 2024, 09:25 часа • 1892 прочитания

Не се плашим от партия на Румен Радев. Да заповяда на терен. Това каза пред БНР лидерът на СДС Румен Христов, който е и заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Относно напрежението между Делян Пеевски и Румен Радев от последните дни, лидерът на СДС очаква развръзката да дойде от специализираните институции - прокуратурата, следствие, МВР. "Политически сблъсъци има. Разглеждам ги като сблъсък между институциите, а не толкова като личностни", каза той.

ОЩЕ: Пеевски се чуди защо прокуратурата се бави с въпросите му за президентството

Ротацията

"Най-вероятно ще има напрежение преди ротацията, но очаквам тя да мине гладко и Мария Габриел да поеме кормилото на властта от 6 март", заяви Христов.

"Министрите, които са ярки политически фигури, носят по-голяма отговорност отколкото експертите, защото имат пред кого да се отчитат и да дават обяснения", посочи той. А балансът в коалицията, по думите му, зависи от това, което вършим.

ОЩЕ: Лидерът на СДС загатна, че ще има повече сменени министри

"Важното е големите цели, които сме си поставили, да бъдат постигнати", категоричен е той и призова да се използва възможността на сериозното мнозинство в парламента. "Твърдо решени сме, докато не постигнем тези две големи цели - влизане в еврозоната и Шенген, на всяка цена да продължим да се борим за това, т.е. да има мнозинство в Народното събранаие, за да постигнем тези цели", категоричен бе той.

"Ако успеем да завършим мандата си като Народно събрание, няма да допуснем президентът Радев да има отново служебно правителство, който се опитва да търси реванш. Беше пагубно управлението на Радев с неговите служебни правителства. По-добре е да има редовно правителство. Честите избори не промениха кой знае колко политическата картина. Последното изследване сочи, че няма промяна в политическите нагласи", коментира Христов.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес