Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Да, България" сезира Сарафов, МВР и ДАНС по списъците на BG Elves с купувачи на гласове

08 октомври 2024, 11:02 часа • 614 прочитания

Изпълнителният съвет на „Да, България“ (партията е част от "Демократична България") изпрати до няколко институции сигнал с 200 имена, за които има данни, че са купувачи на гласове.

Адресатите са председателят на ДАНС Пламен Тончев, министърът на вътрешните работи Атанас Илков и изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. Имената бяха огласени в медийното пространство от неформалната група BG Elves - "елфите" се прочуха покрай разкритията за пътната карта на "Турски поток": Публикуван е нов документ за руска връзка за уговорка за строежа на "Турски поток".

Списъците

BG Elves пуснаха разследване в две части за евентуални купувачи на гласове, за които се твърди, че са на Делян Пеевски и "ДПС - Ново начало". Твърди се и за евентуален списък с имена на търговци на влияние за ГЕРБ: Валят още имена на купувачи на гласове на Пеевски и на ГЕРБ? МВР с широко затворени очи (СПИСЪК).

"Списъците на BG Elves подробно описват лицата по отделните области на страната с техните собствени и фамилни имена, както и с прякорите, с които са познати в обществото. Информацията включва и данни, свързани с обстоятелства на коя политическа сила тези лица се явяват представители и респективно - купувачи на гласове", съобщават от "Да, България".

Снимка: МВР

Още: Пеевски инвестирал над 100 млн. лева за купуване на гласове? Появи се списък с търговци по региони (СНИМКИ)

"Заплаха за националната сигурност"

„Публикуваните списъци представляват законен повод по смисъла на чл. 208 от НПК и по същия следва да бъде извършена проверка с цел евентуално започване на досъдебно производство. Публикуваните имена са реална заплаха за националната сигурност - с оглед погазването на демократичните принципи на правовата държава. Липсата на реакция от страна на българските институции е абсолютно недопустима с оглед рисковете, пред които бива поставена националната сигурност и честността на настоящите избори“, се казва в сигнала на „Да, България“ до ръководителите на трите институции.

Според ръководството на партията са налице основания за пълна, всеобхватна и обективна проверка, по която в кратки срокове трябва да има публичен отчет.

Предсрочните парламентарни избори предстоят на 27 октомври, неделя.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес