Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветан Василев твърди, че швейцарско прокси на Пеевски и Спас Русев се разследва за пране на пари

15 август 2024, 17:57 часа • 1560 прочитания

Швейцарско прокси на Пеевски и Спас Русев се разследва за пране на пари. Такова твърдение представи пред временната комисия за Нотариуса и Петьо - Еврото бившият банкер Цветан Василев, който се укрива в Сърбия заради делото КТБ. 

"Не знам какви са отношенията на г-н Кирил Петков със Спас Русев, но знам какви са отношенията на Спас Русев с Делян Пеевски и още повече с тяхното швейцарско прокси в момента е разследвано от швейцарската прокуратура за пране на пари в огромни размери. Предполагам, че скоро време ще излязат и доста интересни неща", заяви Василев, но не даде повече подробности. 

Така той отговори на въпрос на Хамид Хамид от ДПС, който спомена за срещата на Кирил Петков и Спас Русев от тази година.  ОЩЕ: Цветан Василев: Пепи Еврото е сред основните организатори на удара срещу КТБ (ВИДЕО)

Руските олигарси и Цветан Василев

Въпросът за връзката между Цветан Василев и Константин Малофеев и други руски олигарси повдигна Хамид Хамид от ДПС.

"Днес се видя, г-н Василев как се финансира партия "Възраждане" и огромната изненада е, че по същия начин се финансират и ПП-ДБ. Това са двата основни руски проекта на Константин Малофеев в България", заяви Хамид Хамид по време на изслушването на Цветан Василев. 

Златан Златанов от "Възраждане" призова да не се допускат клеветнически и лъжовни твърдения с цел да се отклони вниманието от комисията. 

"Точно това правихте, г-н Златанов, - неверни , клеветнически твърдения, в същия дух продължи и изслушваниян аферист", отвърна му Хамид. 

Надежда Йорданова призова Хамид да няма внушения и квалификации, защото това не допринася за работата на комисията, след което депутатът от ДПС се извини. 

"Нямам сделка с Малофеев", заяви Цветан Василев. Той отрече и да си е купувал политическо убежище в Сърбия.

Хамид Хамид попита дали Цветан Василев е руски агент, на което той отговори: "Ако бях руски агент, г-н Хамид, никога OFAC (бел. ред. - Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ) нямаше да санкционира вашия бос Делян Пеевски", отговори Василев. 

"Колко пъти съм се срещал с руски представители на държавата, то е публична тайна, ако съм имал намерения да го крия, щях да го крия", каза Василев.

Той твърди, че е имал среща с Александър Бабаков (бел. ред. - представителя на Путин за Южен и Турски поток и зам.-председател на долната камара на руския парламент) , който му казал, че е дал 100 млн. лв. комисионни, но проектът за Южен поток не тръгвал.

"Попитайте си боса за това къде са отишли и как са разпределяни тези 100 млн. евро. Знам друго, че в базата, в свърталището на вашия бос, многократно са правени срещи в присъствието на българските участници в консорциума "Южен поток - България" и на руските такива", обърна се Цветан Василев към Хамид Хамид: Цветан Василев към съратник на Пеевски: Питайте го къде са 100 млн. евро за "Южен поток"

С кои политици се е срещал?

Цветан Василев бе попитан дали се е срещал с Иван Костов и Асен Василев. "За мен е удоволствие да общувам с Иван Костов, защото с него не съм обсъждал далавери", каза бившият банкер. Той обаче твърди, че в банката е идвал хиляди пъти Делян Пеевски. 

Той нарече интриги твърденията за срещи с Асен Василев. ОЩЕ: Очевидно връзката между Пеевски и Петьо Еврото е била тясна

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес