Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветан Василев: Пепи Еврото е сред основните организатори на удара срещу КТБ (ВИДЕО)

15 август 2024, 16:44 часа • 6158 прочитания

Петьо Петров - Еврото е доказано основен участник в организацията на удара срещу КТБ през 2014 г. Това каза Цветан Василев пред временната комисия за Нотариуса и Петьо Петров - Еврото. 

Ролята на Еврото

Цветан Василев определи Еврото като главен технически организатор на подготовката на удара срещу банката и впоследствие на повдигането на обвиненията, направени от Иван Гешев. "Каква точно е била организацията на този кръг от "Осемте джуджета", не мога да твърдя, защото той съществува след удара срещу банката", заяви още бившият банкер. 

Той представи информация, че Любена Павлова (бившата съпруга на Еврото) е била в Женева и е предала компрометираща информация на американските служби. "Част от информацията е касаела и подготовката и удара срещу КТБ", добави Василев. 

Цветан Василев обърна внимание на анонимния сигнал, по който всъщност е образувано досъдебното производство. По думите му автор на сигнала е Светломир Милков Стоянов, който по признанието на бившата съпруга на въпросния Петьо Петров пред познат на Василев, е писан от нея под диктовката на Еврото. ОЩЕ: Членове на комисията за Нотариуса и Петьо Еврото тестваха връзката с Цветан Василев (ВИДЕО)

Цветан Василев отговори на въпрос какво е мнението му за отстраняването на Иван Гешев, като той обвърза случилото се с Любена Павлова. "Моята трактовка за отстраняването на Иван Гешев е, че онези, които го инсталираха на поста му, решиха, че след двете писма на американския конгрес и особено разкритията, до които те са стигнали след предоставената информация от Любена Павлова, са взели решение той да бъде елегантно отстранен", посочи Василев. 

Според него атентатът срещу Гешев е бил кулминацията на сценарий. "Атентатът беше апотеоза на сценария на онези, които бяха решили да го махнат, защото той вече представляваше опасност. Знаете много добре, че три дни след атентата, нещата се обърнаха срещу него, беше обвинен дори в лъжа, че е бил със семейството. Намесиха някакви смешни показания на израелски експерт, което доведе до неговото отстраняване", добави още Цветан Василев. 

Той бе попитан и кои хора са отстранили Гешев, Цветан Василев отговори, че това са онези, които контролират ВСС - "Делян Пеевски и Бойко Борисов", каза Василев. 

Пеевски и КТБ

Цветан Василев обяви, че не е тайна, че КТБ до средата на 2013 г. е кредитирала семейството Пеевски - Кръстева, включително и съвместни проекти. Той призна и за индиректни кредитирания, които са използвани за изплащане на дългове, свързани с медиите, които винаги са били губещи. "Това някъде до средата на 2013 г., когато разбрах, че Делян Пеевски няма намерение да си връща кредитите. След мнокократни разговори с него, нещата се усложниха, започнахме едни преговори, за да доизчистваме отношенията. Това беше някъде края на 2013, началото на 2014 г., когато той е подготвял институционалната атака срещу банката. От тогава са свързани вероятно тези мои кратки резолюции или пък вътрешнабанкова комуникация през началника на кредитирането. На определен етап тези кредити не са били добре обезпечени и ние поискахме допълнителни обезпечения, на което той отказа. Паралелно са се движили процедурите в столичното следствие и в прокуратурата, водени от неговия приятел Петьо Петров - Еврото и така до момента на удара срещу банката", коментира Цветан Василев.

Василев твърди, че атаката срещу КТБ е започнала след като Пеевски е изпратил свой представител да го изнудва за 1 млрд. лв., които обаче бившият банкер отказал да предостави. 

Той смята още, че печалбата на Пеевски от КТБ е достатъчна, за да се стимулира този или онзи в съдебната система и прокуратурата. ОЩЕ: Връзката на Пеевски, Нотариуса и Пепи Еврото: Разкрития от журналиста Николай Стайков (ВИДЕО)

Дебатът в комисията

Дебат се заформи около дневния ред между ПП-ДБ и ДПС. "Цял ден правите циркове и проваляте кворум, вместо да изслушате проблемите на 300 хил. и повече български граждани, които са без вода. Вие предпочитате вместо съдбата на тези български граждани, да изслушате този измамник на века, който е издирван от Интерпол. Това доказва, че вие и "Възраждане" в синхрон, управлявани от руското посолство, в пълна изгода правите услуга на престъпници на руската мафия. 

"Г-н Хамид, фантазиите ви летят този следобед", обърна се ръководещият на заседанието Надежда Йорданова ПП-ДБ. 

От ГЕРБ в лицето на Георги Георгиев успокоиха страстите като призоваха да бъде гласуван дневния ред, тъй като е важно министрите да бъдат изслушани за безводието, както и да бъде изслушан Цветан Василев в комисията. 

Междувременно и самият Цветан Василев се намеси в спора, обявявайки, че не е издирван от Интерпол от 2022 г. Той отрече и обвиненията, че е част от руската мафия, подчертавайки още, че не е престъпник, а обвиняем. ОЩЕ: „Възраждане“ заговори за саботаж на изслушването на Цветан Василев в НС

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес