Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветан Василев към съратник на Пеевски: Питайте го къде са 100 млн. евро за "Южен поток"

15 август 2024, 18:17 часа • 5940 прочитания

10 години по-късно - банкерът Цветан Василев директно свърза Делян Пеевски с "Южен поток" - руският газов проект, който беше провален след намеса на САЩ и в крайна сметка се трансформира в "Турски поток". Това стана по време на поредното заседание на т.нар. Комисия за Нотариуса и Петьо Еврото.

Питайте боса си за едни 100 млн. евро за "Южен поток"

Василев проведе разговор с Хамид Хамид, един от депутатите на ДПС, които избраха страната на Пеевски във войната му с Ахмед Доган.

"Второ, колко пъти съм се срещал с руски представители на държавата, то е публична тайна, ако съм имал намерения да го крия, щях да го крия", каза банкерът.

И премина по същество - по думите му, той имал среща с руски гражданин, който му казал, че е дал 100 млн. , за да тръгне "Южен поток", обаче нищо не се случва. От казаното от Василев стана ясно, че говори за Александър Бабаков - зам.-председател на Думата и лицето, което руският диктатор Владимир Путин назначи за връзка на проекта. Припомнете си подробности: Пътната карта на "Газпром" за "Турски поток" през България: Пълна хронология

Припомняме, че през 2014 година България се канеше да даде 100 млн. евро държавна гаранция за реализацията на "Южен поток". По това време обаче в България дойдоха трима американски сенатори, сред които покойният вече републиканец Джон Маккейн и тогавашният ни премиер Пламен Орешарски набързо замрази проекта: Орешарски: Докато не се изясним с ЕК, спираме "Южен поток"

"Попитайте си боса (бел. ред. - явно визира Пеевски) за това къде са отишли и как са разпределяни тези 100 млн. евро. Знам друго, че в базата, в свърталището на вашия бос, многократно са правени срещи в присъствието на българските участници в консорциума "Южен поток - България" и на руските такива", обърна се Цветан Василев към Хамид Хамид.

Впоследствие Василев директно заяви, че Пеевски е бил координатор между България и Русия за "Южен поток". "Какво и как са разпределяни като комисионни, дали въобще е разпределяно като комисионни, аз не мога да знам. Знам, че пари са минавали", добави банкерът и посочи, че било "цитирано", че 100-те млн. евро били за мястото, където тръбата на "Южен поток" е трябвало да излезе на българския бряг. Хамид Хамид обаче веднага обяви казаното за "внушения" - защото Василев говори как не бил видял с очите си.

Още: "Турски поток" в България: Слепи служби, нарушени закони и унищожена археология (ВИДЕО)

Припомняме, че по онова време имаше опит в българското законодателство от страна на депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев да бъде прокаран термина "морски газопровод". Имаше критики, че това се прави, за да не попада тръбата в рамките на законодателството на ЕС (трети либерализационен пакет), което изисква преносните мрежи да се управляват от независими компании, гарантиращи равен достъп на доставчиците до съответната инфраструктура (газопроводи): ЕК открива наказателна процедура срещу България заради "Южен поток"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес